вступ 2017

Вступна кампанія 2017 року виявилась бідною на оновлення з боку ЗНО: програми ті самі, предмети також, «пороги» трішки змінились, тестові завдання такого ж формату, однак багатою з боку безпосереднього вступу. Час від часу у медіа просторі розпалювались гарячі дискусії.

Сказати, що зареєструватись і створити свій електронний кабінет було просто? Ні. Без помилок приймались усі бали та фото атестатів? Теж ні. А потім раптово не зникали окремі заяви вступників? Знову ні. Нехай. З цим був час і змога розібратись, виправити помилки.

Однак на етапі очікування заповітного статусу «Рекомендовано до зарахування» абітурієнти та їх батьки втратили чимало нервових клітин. Замість очікуваної години «Х» - 12:00 1 серпня довелось чекати до вечора. Причиною став коефіцієнт 1,02 - цьогорічне нововведення. Конкурсний бал вступників із сільської місцевості множився на цей коефіцієнт. А це в середньому +3 або +4 бали. Справедливо це чи ні – окрема дискусія. Втім, збій відбувся через те, що система помножила бали абітурієнтів з міста, а не з села. Довелось чекати, доки виправлять помилку.

Коли ж нарешті оприлюднили рейтингові списки рекомендованих до зарахування, здивування не закінчились завдяки ще одній особливості цьогорічної вступної кампанії. Як виявилось, ВНЗ отримали право самостійно встановлювати мінімальну кількість бюджетних місць для формування групи студентів певної спеціальності. Більшості вишів достатньо було одного студента-бюджетника для набору групи. Однак деякі вказали чотирьох або п’ятьох таких. Тому у випадку, коли проходило лише 2 чи 3 абітурієнти на бюджет, конкурсний набір скасовувався, а ці абітурієнти лишались ні з чим. Нагадаю, що хвиль зарахування вже немає, і якщо абітурієнта рекомендовано за певним пріоритетом, то йти за іншим на «бюджет» він не зможе, лише на контракт. Тому таким (на щастя, небагатьом) абітурієнтам не пощастило найбільше. Як повідомляють у МОН, вони не лишились віч-на-віч зі своєю проблемою, їм запропоновано бюджетні місця в інших вишах.

Добре, що добре закінчується.

Лишається питання: як все-таки пройти на «бюджет»? Враховуючи цікавинки вступної кампанії, висновки наступні:

вступ

  • Попри прикрі випадки, коли абітурієнта з високим балом обійшов абітурієнт з нижчим, потрібно готуватись до ЗНО серйозно та прагнути набрати свій максимум. Краще ігнорувати поради, що пнутись зі шкіри не варто.
  • Дуже зважено підходити до визначення пріоритетів. Щороку є певний відсоток абітурієнтів, які хочуть змінити пріоритет, коли цього зробити вже не можна. (Себто: а чи можуть мене взяти на бюджет за пріоритетом №4, якщо мене рекомендовано за №3? Відповідь очевидна)
  • Подавати не 2-3 заяви, а більше. Можливий максимум 7. Цього року також був певний відсоток абітурієнтів, які, маючи високі бали, з впевненістю точно кудись пройти подавали 2 заяви і «пролітали» з причини, що кількість бюджетних місць не фіксована до початку прийому заяв, а встановлюється за їх кількістю, чим більше заяв на певну спеціальність має ВНЗ, тим більше бюджетних місць отримає. Дізнатись наперед, яка спеціальність виявиться популярнішою, не вдасться.
  • Якщо трапляються якісь помилки з системою, балами, пріоритетами тощо, відразу самотужки шукати шляхи їх виправлення та вирішення проблеми. Звертатись до адміністратора, телефонувати на гарячу лінію МОН тощо. Не чекати, що саме виправиться. Хто стукає, тому відчиняють. А якщо не відчиняють, то стукайте голосніше ;)

Без збоїв та нюансів не працює жодна система. Шкода, що цього року надто багато їх виявилось. Сподіваймося, що буде краще наступного.

А поки що вітання новоспеченим студентам!

(Якщо маєте, що додати про цікавинки вступу-2017, завжди прошу до коментарів)

Редактор: Ольга Мілінчук

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору