довіра українців результатам ЗНО Довіра українців результатам зростає і вже досягла 65%.

Відношення українців до самої суті системи незалежного тестування впродовж років його існування з 2008 року було неоднозначним і постійно змінювалося. Яким же є ставлення більшості українців зараз, перед проведенням ЗНО-2014?

Для виявлення частки українців, задоволених зовнішнім тестуванням як інструментом вступу до вищих навчальних закладів України, а також для виявлення загального враження українців системою тестових завдань з 5 по 16 жовтня 2013 року було проведено опитування, яке мало загальнонаціональний характер. Вищезгадане опитування було проведено Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" разом із соціологічною службою "Ukrainian Sociology service".  В ньому брали участь 2000 осіб, які досягли 18 років  - тобто, проводилось опитування суто частини дорослого населення. Якщо брати до увагу теоретичну похибку вибірки, вона є не меншою за 2,3 відсотки. А тепер давайте ознайомимося з результатами проведеного опитування.

Як повідомляє фонд «Демократичні ініціативи», чисельність громадян України, які довіряють результатам ЗНО достатньо висока. До того ж зберігається позитивна тенденція зростання. Якщо в 2008 році – в рік упровадження ЗНО – його результатам довіряли лише 42%, то в жовтні 2013 року ця частка збільшилася на 11%. Така статистика не може не радувати Український центр оцінювання якості освіти та МОН України.

Якщо загальна підтримка системи ЗНО – 53% опитуваного населення, то серед опитаних у цільовій групі – тих, хто сам здавав ЗНО, або якщо з процес тестування проходили родичі чи знайомі респондента, показник довіри до результатів тестування є значно вищим. Серед цільової групи населення рівень довіри населення ЗНО дорівнює цілих 65%. За їхньою думкою, зовнішнє тестування – це найкращий шлях оцінювання знань абітурієнтів. Отже, цей показник є набагато важливішим, бо він вказує на реальну довіру громадян, які якимось чином були залучені до процесу ЗНО.

 В процесі проведення опитування фонд «Демократичні ініціативи» задавав різні питання, в результаті яких стало ясно, що 56% осіб згодні з тим, що всі абітурієнти в ході проходження незалежного тестування опиняються в повністю рівних умовах. «Результати ЗНО надають можливість обдарованим дітям вступити до будь-якого вищого навчального закладу України» - в цьому переконані 53% опитуваних. А 59% людей висловилися, що тестування більше стимулює до навчання, ніж звичайні екзамени у вузах, які існували раніше.

Чи зменшило введення ЗНО рівень корумпованості держави при вступі до навчальних закладів? Відповідь «так» на це запитання дали менше половини опитуваних – тільки 46%. До того ж більшість осіб серед опитуваних у жовтні виступили проти додання балу за вступний іспит у вузі до балів ЗНО та балу атестату. За думкою українців, це призведе до посилення корумпованості при вступі.

В ході опитування розглядалося також питання надання пільг абітурієнтам. Отже, відповіді виявилися досить різними для різних верств населення. За надання при вступі пільг дітям-сиротам проголосували 74% осіб, проте надання пільг дітям з обмеженими фізичними можливостями та дітям із найбідніших сімей погодилися трохи більше 40% опитуваних. Ще менше підтримки отримали питання надання пільг переможцям олімпіад, медалістам, дітям із сільських шкіл, дітям шахтарів тощо. Доречи, всі ці категорії населення зараз мають пільги при вступі до вузів.

Із введенням ЗНО перестав діяти вступ до вищих навчальних закладів за результатами підготовчих курсів на базі університетів, але 39% опитуваних все ще вважають, що він є необхідним, і тільки 34% переконані , що ні.

«Що, на вашу думку, є найбільшим недоліком української системи освіти?»

42% - невизнання українських дипломів за кордоном;

40% - високий рівень корупції в українських вузах;

37% - невідповідність викладеного матеріалу реальним умовам ринку праці.

Нагадуємо вам, що наприкінці 2013 року Дмитро Табачник наголосив про свої наміри покращити систему проведення незалежного тестування в Україні. Сподіваємося, що реформування системи призведе до збільшення довіри українців до неї.

А всім абітурієнтам бажаємо плідної підготовки до надзвичайно високих результатів ЗНО!

Редактор: Ольга Білинська

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору