стресові професії За якими правилами буде відбуватись гра під назвою "Вступ-2016"?
 

Правил чимало. Пройдімося по тих з них, які цікавлять вас, майбутніх абітурієнтів, найбільше.

Насамперед, потрібно знати про існування такого НАКАЗУ МОН від 15.10.2015  № 1085: "Про затвердження Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2016 році". В ньому також можна знайти ТАБЛИЦЮ відповідності середнього бала атестата, обрахованого за 12-бальною шкалою, за значенням 200-бальної шкали (на сторінці 5), а також ПЕРЕЛІК  галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, а також ПЕРЕЛІК спеціальностей, прийом на навчання за якими здійснюється з урахуванням рівня творчих та/або фізичних здібностей вступників

Далі коротко ознайомимо вас з найважливішими правилами вступної кампанії 2016 року, які викладені у вищезгаданому наказі. З тими, стосовно яких виникає найбільше запитань у абітурієнтів та їх батьків.

1. Хто має право на навчання за кошти державного або місцевого бюджету?

Громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі, якщо певний ступінь вищої освіти громадянин здобуває вперше за кошти державного або місцевого бюджету. В разі повторного вступу на "бюджет" потрібно відшкодувати до державного або місцевого бюджету кошти, витрачені на оплату попереднього навчання. Деталі.

2. Як відбувається вступ до коледжів, технікумів, училищ, а також вступ до ВНЗ після їх закінчення?

  • Вступ до коледжів, технікумів та училищ на денну форму навчання прийом ведеться за результатами вступних іспитів, за умови, якщо абітурієнт ще не має атестата про повну загальну середню освіту.
  • Якщо атестат уже є, тоді прийом ведеться на 2 курс (з нормативним строком навчання (це термін навчання за денною формою, необхідний для засвоєння особою нормативної та вибіркової частин змісту навчання і встановлений стандартом вищої освіти)) або на 1 курс (зі скороченим строком навчання) – за сертифікатами ЗНО (крім тих випадків, у яких не передбачене складання ЗНО, див. пит.№3).
  • Вступ до ВНЗ після отримання диплому «кваліфікованого робітника» за умови вступу на споріднену спеціальність на 1 курс (зі скороченим строком навчання) або на 2 курс (з нормативним строком навчання) може проводитись за результатами вступних іспитів.
  • Випускники медичних училищ (котрі мають диплом молодшого спеціаліста) мають право вступу на 2 (3) курс (з нормативним строком навчання) або на 1 курс (зі скороченим строком навчання) мають право вступу за результатами фахових вступних випробувань.
  • Якщо ж є бажання вступити до вузу після отримання диплома молодшого спеціаліста, здобутого за іншою спеціальністю, тоді потрібно складати вступні випробування, крім того, враховуватиметься середній бал диплома молодшого спеціаліста. При цьому ВНЗ має право встановлювати у своїх правилах прийому додаткові вимоги щодо строків навчання таких осіб або виконаннядодаткового навчального плану впродовж першого року навчання. Але в такому разі вступ можливий лише на платне навчання.

Зверніть увагу! Деталі та особливості вступу до ВНЗ після коледжів, технікумів чи училищ уточнюйте у самих вузах, оскільки вони мають право встановлювати свої особливі правила прийому, які можуть відрізнятися у кожному навчальному закладі.

3. Хто має право вступу до ВНЗ лише за результатами вступних іспитів?

Лише за результатами вступних іспитів мають право вступу:

  • Особи, у яких є захворювання з наступного переліку, через які вони не мали змоги складати ЗНО: Список захворювань
  • Брати участь у конкурсі за результатами ЗНО або вступних іспитів (вибирають самі) мають право особи, звільнені з військової служби (у тому числі демобілізовані), після 30 листопада 2015 року та особи, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби).

4. Хто має право вступу до ВНЗ лише за результатами співбесіди?

За результатами співбесіди можуть бути зараховані особи:

  • які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; 
  • які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, та звернулися за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 р. по 30 квітня 2014 р.; 
  • визнані інвалідами війни. Цільовий прийом до вищих навчальних закладів скасовується. Затверджені на 2016 р. Умови прийому до ВНЗ не передбачають участі в конкурсному відборі абітурієнтів з цільовими направленнями чи формування відповідних рейтингових списків вступників.

5. Цільовий прийом до вищих навчальних закладів залишається?

Ні, цільовий прийом до вищих навчальних закладів скасовується. Затверджені на 2016 р. Умови прийому до ВНЗ не передбачають участі в конкурсному відборі абітурієнтів з цільовим направленням.

6. Коли та де з'являться правила прийому на 2016 рік, затверджені кожним ВНЗ України?

ВНЗ України зобов’язані затвердити свої правила прийому до 15 грудня 2015 року та розмістити їх на своєму веб-сайті. Ці правила прийому будуть діяти протягом 1 календарного року.

У правилах обов’язково мають бути вказані:

  • Перелік та кількість сертифікатів ЗНО для всіх спеціалізацій
  • Вага атестата, яка має становити від 0 до 10% конкурсного бала
  • Вага бала за конкурс творчих або фізичних здібностей – не більше ніж 25% конкурсного бала. (Крім творчого конкурсу при вступі на підготовку за спеціальностями галузей знань 02 "Культура і мистецтво" та 19 "Архітектура та будівництво")
  • Вага бала за особливі успіхи (призерам IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів; призерам III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів - членів Малої академії наук України) може становити від 0 до 5% конкурсного бала.

7. Які та скільки заяв на вступ можна подавати у 2016 році?

Заяви на вступ можна подавати як в паперовій так і в електронній формі. Однак на «бюджет» подаються заяви тільки в електронній формі. Можна подавати до 15 заяв на 5 спеціальностей, без обмежень у кількості ВНЗ.. 

8. Коли розпочнеться прийом заяв на вступ у 2016 році?

  • Прийом заяв та документів у паперовій або електронній формі від вступників на денну форму навчання на основі базової та повної загальної середньої освіти (тобто після 9 та 11 класу) розпочинається 11 липня і триватиме до 18.00 годині 27 липня.
  • Прийом заяв та документів від абітурієнтів 11-класників, які складають вступні іспити, творчі конкурси у вищих навчальних закладах триватиме до 18.00 годині 20 липня.
  • Співбесіди та вступні іспити проводяться з 21 до 28 липня.
  • Творчі конкурси проводяться у кілька сесій з 18 липня до 27 липня.

9. Коли відбудеться зарахування на "бюджет"?

Вступники, які отримали рекомендації до зарахування на «бюджет» (рейтингові списки оприлюднюються до 12 години 01 серпня) повинні подати оригінали документів до 18.00 години 05 серпня; на платне навчання - не пізніше 10 серпня.

Зарахування на «бюджет» відбудеться до 12.00 години 06 серпня; на платне навчання – не пізніше 12 серпня.

 Маєте запитання? Залишайте в коментарях під статтею або на forumi . Допомога та відповіді гарантовані.

Редактор: Ольга Мілінчук

 

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору