Тлумачний словник української мови фіксує слово суржик у двох значеннях:
• Суміш зерна пшениці й жита, жита і ячменю, ячменю й вівса та інші. Борошно з такої суміші;
• Елементи двох або кількох мов, об'єднані штучно, без дотримання норм літературної мови; 
Ми поговоримо, звичайно ж, не про зерно, а про нашу «солов’їну». 

Мало не щодня доводиться чути мішанину російських та українських слів, адже літературною мовою може похизуватися не кожен. Але навіть якщо ти все життя розмовляєш суржиком, проте відчуваєш потяг до рідного слова — є шанс все змінити! Скористайся простими, але дієвими порадами:

1. Перше і головне правило — не боятися! Відразу ніколи нічого не виходить, адже хто не помиляється, той нічого не робить.
2. Створи україномовне середовище. Дивися фільми українською, слухай музику, а головне — читай книги українською: як світову класику, так і вітчизняних авторів.
3. Перелаштуй свої гаджети та соціальні мережі на українську мову і листуйся також українською.
4. Скороти до мінімуму час для перегляду телебачення. Більшість телепередач транслюються російською, ситуація з кінематографом така ж сама. А це навряд чи допоможе тобі опанувати всі тонкощі милозвучної національної мови. Альтернативою є перегляд вітчизняних кінострічок, яких останнім часом побільшало.
5. Розмовляй українською: в магазині або транспорті, на вулиці, коли запитуєш шлях у незнайомця, з друзями та батьками. Твоя мова не буде ідеальною — і це нормально, але згодом з’явиться помітний результат і ти почнеш вільно та без запинань розмовляти українською.
6. Знайди досвідчених співрозмовників. Практика — запорука успіху.
7. Наберися терпіння і не здавайся на півдорозі. Все залежить від твого вибору. І якщо він свідомий, то буде і бажання, і цілеспрямованість, і результат!

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору