зно

ЗНО з математики у 2019 році складали більше 100 000 учасників. Це тестування популярне, тому що потрібне для вступу на чимало спеціальностей.

Однак якщо порівнювати з підготовкою до, скажімо, тестів з мови та літератури, матеріалів та підказок з математики не так багато.

Виправляємо трішки цю ситуацію та ділимось практичними порадами з підготовки до ЗНО з математики від вчителя гімназії.

 зно

Як не розгубитись? На які теми звернути особливу увагу? Що робити чи не робити під час тесту? Ось ключові поради.

Мобілізуйтесь. Структуруйте знання.

Перш за все, учасникам ЗНО з математики слід пам’ятати, що 80% завдань – досить прості, на 1-2 кроки. Треба лише навчитись організувати час, встигнути систематизувати знання, напрактикуватись. Так, ніби у шафі гарно поскладати свої речі, щоб, проспавши, мати змогу блискавично взяти необхідну річ. Адже на тестуванні часу зайвого немає.

Для повторення вчитель радить скористатись експрес-збірниками: «Математика. Комплексна підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання», автори Є.П. Нелін, О.М. Роганін та «Повний курс математики в тестах», автори Захарійченко Л. І. , Школьний О.В.

 зно

Пробне ЗНО. Тренуйтесь, щоб вибрати правильну тактику.

Скористайтесь повними тестами ЗНО. Встановіть таймер, щоб зрозуміти, скільки часу йде на кожен з видів завдань - з відкритими та закритими формами відповідей. Спочатку виконуйте легкі завдання, потім, якщо є час, розв’яжіть їх ще раз, не дивлячись на перший розв’язок. Якщо відповіді співпали, все гаразд.

Пробних повних тестувань повинно бути мінімум 3: на початку підготовки, десь у березні, і ближче до самого тесту.

Крім цього, можете зареєструватись та пройти пробне ЗНО, яке проводить УЦОЯО.

Вивчайте себе, перевіряйте свої сили та темп.

 зно

Умови завдань: уважно перечитуйте

Більшість помилок допускається, коли учасники виконують арифметичні обчислення, або неправильно читають умови завдань.

Тому кілька разів перечитуйте умову кожного завдання, уважно-уважно.

 зно

Підготовка: самостійна чи з репетитором?

Не обов’язково готуватись з репетитором. Звісно, це зручно, ефективно, але й дорого. Якщо є своя голова на плечах, можна працювати з однокласниками або «колегами», такими ж майбутніми ЗНОшниками онлайн. Якщо разом розв’язувати задачі, ділитись відповідями, а ще краще – пояснювати щось, тоді це вийде дуже ефективна підготовка. В гурті працюється легше, швидше й продуктивніше.

А проблемні моменти, з якими так і не вдалось розібратись, ще є час запитувати у свого вчителя.

 зно

Паузи під час тестування

Безпосередньо під час тесту варто навчитись дотримуватись чітких часових рамок. Через кожних 30 хвилин роботи варто зробити паузу 3-5 хвилин. Це всі знають, але не всі дотримуються, щоб не втрачати дорогоцінного часу. Але повірте, мозку вкрай необхідні такі перепочинки.

Крім цього, не варто зупинятись довго над одним завданням. Не виходить з одним, переходьте до наступних, потім повернетесь. Якщо не буде на це часу, залишиться варіант – спробувати вгадати відповідь.

Справа в тому, що коли витрачається багато часу на одне завдання, а відповідь не знаходиться, автоматично починається паніка та хвилювання, які точно не допоможуть якісно виконати ні це, ні наступні завдання.

 зно

Типові помилки, геть!

Серед лідерів типових помилок:

  • неправильно зрозумів умову;
  • не до кінця дочитав умову;
  • помилки в обчисленнях, особливо в роботі з з від’ємними значеннями, просто десь пропустили «мінус»;
  • коли учасник не врахував область допустимих значень при розв’язанні рівнянь, систем рівнянь, нерівностей і відповідно — не зумів відкинути один із розв’язків, який не задовольняє область допустимих значень;
  • «найприкріша» помилка – неправильно перенесена відповідь до бланку.

Максимальна концентрація – ваше все!

 зно

Математичні лайфхаки

  • Зазвичай, у завданнямз тригонометрії чи геометріївикористовуються кути, градусна міра яких 30, 45, 60, 90, 120, 135 та 150 градусів. Працюючи із завданнями з вибором однієї правильної відповіді іноді доцільно не розв’язувати, а обирати правильну відповідь із запропонованих. Для цього можна підставити варіанти відповідей в умову й обрати той, який задовольняє умову.
  • Можна, не розв’язувати рівняння, а підставляючи варіанти відповідей, знайти число, яке є його коренем.
  • Під час роботи з відкритими формами відповідей у першій частині тестує завдання, у яких 2-3 відповіді є неможливими. Тому можна спробувати обрати з усіх варіантів найбільш вірогідний. Можна підставити корінь з рівняння, число з проміжку і обрати правильну відповідь, не розв’язуючи нерівність або рівняння.
  • Найбільша складність — третя частина тесту. Ті,хто ніколи не виконував завдання з параметрами, не зможуть зробити останнє завдання, і навіть не будуть за нього братися. Але перше завдання третьої частини — алгебраїчне і є абсолютно реальним. Варто лише тренуватись.

 зно

Формули: вчити і ще раз вчити

Вчитель радить вчити, але розуміти формули, вміти їх виводити. Для кращого запам’ятовування доцільніше мати свою таблицю чи зошит з формулами. Записуючи їх самостійно, безумовно, краще їх запам’ятаєте.

Останній день перед ЗНО якраз і можна присвятити повторенню формул зі свого зошита.

Обов’язковими є наступні формули:

  • формули для знаходження площ геометричних фігур
  • формули скороченого множення
  • формули радіусів вписаних і описаних кіл правильних фігур та різностороннього трикутника
  • властивість степеню з від’ємним показником
  • теореми Піфагора, Фалеса, синусів та косинусів
  • наслідок з теореми синусів

 зно

Величезних математичних успіхів усім!

За матеріалами: osvitoria

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору