зно

Як все-таки перевіряють ці твори?

Насамперед, хочеться запевнити всіх, що кожне письмове завдання з англійської мови перевіряють двічі, а то й тричі.

Це слова викладача англійської мови Тетяни Бірчак, яка побувала у самому УЦОЯО – там, де перевіряють письмові роботи ЗНО з англійської.

Самі учні мають власне бачення того, як варто писати твори на ЗНО. Однак, безумовно, варто дослухатись до порад тих, хто їх перевіряє.

Тетяна мала змогу пройти інструктаж від старшого екзаменатора та перевірити 176 робіт. Тому вся увага на її коментарі та поради.

В першу чергу, всім знати критерії оцінювання!

а1, а2, а3 = 6 балів – розкриття умов, зазначених у завданні №43

b1 = 2 бали – логіка викладу та зв’язність тексту

b2 = 2 бали – відповідність формату

c = 2 бали – використання лексики

d = 2 бали – використання граматики

Разом - заповітні 14 балів.

Тепер про кожен критерій детальніше.

Розкриття умов. Все досить просто – треба писати по темі, не зачіпати нічого, про що не запитують. Зайва інформація не береться до уваги під час оцінювання умов, проте помилки в ній – дуже навіть повпливають на бали за лексику або граматику. Обов’язково потрібно написати про кожну умову, не лише згадати її (або аж ніяк не переписати).

Ось приклад.

– tell him/her about your moving in and briefly describe your house (exterior and interior)

Тобто на 2 бали вам слід написати щось про переїзд, екстер’єр та інтер’єр будинку. Про кожен елемент – як мінімум по одному реченню. Тому перша умова розкриється в середньому 3-5 реченнями. Те ж саме і з двома іншими умовами. Якщо написати лише про переїзд та інтер’єр, але не згадати екстер’єру, 2 балів вам точно вже не бачити.

Логіка, зв’язність. 2 бали ви отримаєте за так звані зв’язкові слова. Це різні сполучники та вставні слова. Лише and, but та also не гарантують 2 балів. Добре, що вони є, та їх буде мало. А от якщо до них додати ще besides, firstly, moreover, all in all та however то вийде чарівна суміш, за яку можна отримати максимум.

Втім, слід знати міру. Траплялись такі твори, в яких кожне речення починалось з таких слів. Вони не завжди були доречними. Крім цього, така їх навала заважала розуміти написане. В такому разі можуть зняти бал.

Щодо логіки, то неважливий порядок розкриття умов, головне – логічна подача інформації. Наприклад, якщо почати писати про будинок, продовжити мовою про свій сніданок, а закінчити переїздом, то втрата балу очевидна. Товаришуйте з логікою)

Відповідність формату. Найцікавіший момент :). «Зовнішній вигляд» власного висловлювання оцінюється також 2 балами.

Ідеальний твір має виглядати так:

привітання: Dear/Hi/Hеllo Tom,

абзац №1: вступ (opening remarks!!!!)

абзац №2: перша умова

абзац №3: друга умова

абзац №4: третя умова

абзац №5: кінцівка (closing remarks!!!!)

прощання: Best wishes,/Yours,/Lots of love,…

підпис: Amanda/Amanda Smith

Або так:

привітання: Dear/Hi/Hеllo Tom,

абзац №1: вступ (opening remarks)

абзац №2: перша умова

абзац №3: друга і третя умови

абзац №4: кінцівка (closing remarks)

прощання: Best wishes,/Yours,/Lots of love,…

підпис: Amanda/Amanda Smith

Головне, щоб в основній частині було не менше ніж 2 абзаци.

А тепер давайте розвінчувати міфи!

Міф №1: не можна писати у привітанні й кінцівці імена.

Не слухайте! Не те, що не можна, а треба! Навіть якщо твір ідеальний, але підписаний в кінці як Your pen-friend = мінус 1 бал. Ім’я повинно бути. Найкраще, щоб це були імена закордонного формату, типу Tom, Monica, John. Виберіть собі та запам’ятайте якесь просте, щоб потім довго не думати. Зрештою, якщо й українське ім’я вказати, це теж не буде помилкою.

До речі, нещодавнім нововведенням було те, що лист другу можна підписувати як просто іменем, так і іменем з прізвищем. От якраз своє прізвище не варто писати.

Міф 2: робити абзаци правильно тільки пропускаючи рядок.

Байдуже! Можна пропускати рядок, можна робити відступ у «2 пальці» від лівого поля. Робіть як завгодно, головне, щоб було видно, що це новий абзац.

Міф 3: Faithfully yours це ж не Yours faithfully, це вже не офіційне формулювання, то ж можна і лист другу так підписати.

Ні-ні! Фрази з faithfully чи sincerely використовуються тільки в офіційних листах.

Міф 4: не забувайте ставити коми, бо якщо їх не буде, знімуть бал.

Так, коми це добре, якщо ви грамотно їх використовуєте, виділяєте привітання, прощання, вставні слова. Але під час перевірки пунктуація не враховується.

Міф 5: немає ніякої різниці між фразами «I look forward to hearing from you» та «I am looking forward to hearing from you».

Різниця є! «I am looking forward to hearing from you» використовується в листі до друга. «I look forward to hearing from you» – в офіційному листі.
Через ці міфи, а особливо через 1 та 5, багато хороших робіт не отримали максимум.

Ще важливий момент. Знімається бал за цей критерій, якщо у вступі дослівно переписано умову письмового завдання. Тож не можна брати більше як 3 слова підряд із завдання!

Погляньмо, як би виглядала структура з приблизними вступом і кінцівкою:

Dear Tom,

Thank you for your last letter. How are you now? Sorry, I`ve taken so long to put a pen to paper, but I`ve been really busy. I thought I`d write and let you know about my new house.

абзац №2: Firstly, + перша умова

абзац №3: Moreover, + друга умова

абзац №4: Finally, + третя умова

Well, that`s all my news for now. I`d better go and do some work. Give my regards to your parents. I`d be glad to hear from you soon.

Best wishes,
Mary



Використання лексики. Допускається 3 лексичні помилки, проте неправильне написання слів не відноситься до лексичних помилок.

Лексичними вважаються: вживання слів в непритаманному їм значенні та неправильне вживання фразових дієслів. Однак, якщо в роботі немає 3-х лексичних помилок, а лише 2 - це ще не означає, що учень гарантовано отримає 2 бали за цей критерій.

До уваги береться ще й словниковий запас. Для прикладу, цього року слід було використати лексику, пов’язану з темами «Дозвілля, відпочинок», «Подорожі (транспорт)», «Повсякденне життя (житло)». Якщо автором була використана мінімальна кількість слів з кожної теми, та якщо вони ще й регулярно повторювались, це є підставою для зняття балу.

Використання граматики. Граматичні помилки включають в себе неправильне використання граматичних конструкцій + неправильне написання слів. Всі помилки цього типу поділяються на дрібні та грубі. Зробивши 8 дрібних помилок ще можна отримати 2 бали. А от 1 груба одразу грозить прощанням з 1 балом. Ось які помилки, згідно з УЦОЯО, вважаються грубими:

• вживання числа і особи в дієслівних часових формах (ex.: she speak → speaks; we has→have written)
• порушення порядку слів у реченні (ex.: I very like my house. → I like my house very much.)
• вживання інфінітива (ex.: I want tell → I want to tell; she should to come → she should come.)
• вживання незлічуваних іменників (ex.: My news are →is; She gave me some advices→advice)

Водночас, не слід боятись, що 2 такі грубі помилки одразу заберуть у вас 2 бали за цей критерій. Другий бал як за лексику, так і за граматику знімуть лише тоді, коли через помилки неможливо буде зрозуміти суть написаного.

А ось і реальний приклад такого листа, в якому кількість лексичних та граматичних помилок просто величезна + не витримано формату листа другу + не розкрито жодної умови = «0» балів

 зно

Окрім цього, варто нагадати, що коли хтось отримує «0» балів за критерії а1, а2 та а3 (умови), або за с (лексику) чи d (граматику) тоді весь твір оцінюється в «0» балів.

Як все-таки перевіряють?

При перевірці твору кожну помилку позначають в творі підкресленням або галочкою, а на берегах бланку виносяться позначки, які показують, якого типу це помилка. Так, давайте розберемо, які позначки можна побачити і що вони означають.

Sp – орфографічна
Gr – граматична
St – стилістична (якщо пропущені opening/closing remarks, прощання, підпис)
L – лексичні

На кожному бланку з розгорнутою відповіддю можна побачити позначки двох кольорів і помилки, винесені на лівому і правому берегах бланку. Це означає, що ваша робота перевірялась двічі, двома різними екзаменаторами.

Ось як проходить вся процедура:

1. В кожному центрі перевірки є кілька груп екзаменаторів (приблизно по 12-17 людей в кожній), які займаються перевіркою бланків з розгорнутою відповіддю;

2. Старший екзаменатор приносить закритий ящик з бланками та роздає кожному екзаменатору певну кількість бланків;

3. Кожен екзаменатор червоною ручкою перевіряє письмову роботу, виносячи позначки на правому березі бланку та ставить позначку × в рядку «І»;

 зно

4. Всі перевірені бланки здаються назад старшому екзаменатору, який знову поміщає їх в ящик, який герметично закривається, і заносить їх в кімнату зберігання всіх робіт, яка охороняється представником поліції;

5. При другій перевірці екзаменатори отримують вже перевірені іншою групою роботи і повторно перевіряють їх роблячи позначки зеленою ручкою та виносячи помилки на лівий берег бланку, а також ставить позначку × в рядку «ІІ»;

 зно

6. Якщо позначки першого і другого екзаменаторів збігаються, робота лише переглядається старшим екзаменатором без внесення будь-яких позначок в рядку «ІІІ», якщо ж ні, тоді старший екзаменатор перевіряє роботу третій раз і вносить свої позначки в рядку «ІІІ», приймаючи позицію або першого, або другого екзаменатора.

 зно

Впевнено можна сказати, що ці підказки та інформація допоможуть усім розібратись зі структурою твору та процедурою перевірки, а вчителям - більш ефективно та безпомилково розказувати учням, як можна отримати бажані 14 балів :)

Good luck!

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору