ЗНО з англійської мови

Приходить часто запитання: який підручник може допомогти якісно підготуватись до ЗНО з англійської мови?

Спробую відповісти, але не ображайтесь, якщо не будете повністю задоволені відповіддю (якщо хтось очікував тут знайти магічну книгу)

Відразу хочу сказати, що у випадку з іноземною мовою дуже складно підібрати саме один підручник, з яким можна підготуватись на 100% ще й усім.

Ось у чому справа: навіть якщо уявити, що два учні вивчали мову кілька років однакову кількість часу за однаковими підручниками, то рівень володіння мовою у них може бути зовсім різний. Все залежить від якості роботи, здібностей – хтось краще розуміє граматику, хтось швидко вивчає слова, а комусь вимова зовсім "не йде".

Ще одне: працюючи з текстами та завданнями ЗНО з англійської, можу сказати, що потрібен рівень не нижчий, ніж Intermediate (В1), а взагалі, щоб поцілити в зону 190+ – Advanced (С1). І такий рівень з підручником «Англійська за 30 днів» не здобудеться. Маленькій дитині скільки потрібно часу, щоб почати розмовляти реченнями? Орієнтовно 3 роки. Так і з іноземною мовою, потрібно не менше 3 років працювати, щоб мати змогу розумітись на специфічних її явищах, розрізняти значення синонімів, особливостей граматики тощо. Наголошу, що мова не йде про розмовний варіант для подорожей чи побутового спілкування. Мова про складання іспиту.

Перейдімо до підручників, які розділю на 3 групи: граматика, комплексне вивчення, підготовка до іспитів.

Пораджу кілька, а ви вибирайте за ціною та власними вподобаннями.

1. Граматика

Grammar in Use, автор: R. Murphy, M. Hewings, видавництво: Cambridge

Grammarway 3 або 4, автор: Jenny Dooley Virginia Evans, видавництво: Express Publishing

Oxford Practice Grammar, автор: Norman Coe, Mark Harrison, Ken Paterson (Basic) John Eastwood (Intermediate) George Yule (Advanced), видавництво: Oxford

2. Комплексне вивчення 

Це різноманітні комплекти на підвищення рівня володіння мовою, але лише за умови, що з подібними працювали раніше. Кожен  варіантів - питання смаку, комусь до вподоби один, комусь - інший. 

Upstream Upper Levels, автор:Virginia Evans Jenny Dooley, видавництво:Express Publishing (B2 to C2)

Мission 1 або 2. Ці підручники рівня В1 та В2 відповідно. Але обидва дуже потужні.

Solutions (Pre-Intermediate, Intermediate, Upper-Intermediate) Гарний практичний підручник.

ClickOn 2 (в кого рівень слабший - А2), 3 або 4 (рівні В1 та В2),, автор: Virginia Evans, Neil O'Sullivan, видавництво: ExpressPublishing  3-4. (4 – Intermediate). Цей підручник дає потужний лексичний запас.

Laser B1, B1+, B2. 

3. Підготовка до іспитів

Oxford Exam Excellence, видавництво: Oxford, Intermediate to Upper intermediate

Grammar and Vocabulary for First Certificate, автор: Prodromou, Luke. В2

FCE Practice Tests Plus, автор: NickKenny, автор: Lucrecia Luque-Mortimer Pearson, видавництво: Longman, B2 – багато текстів з завданнями, схожими до ЗНО.

Get 200! Автор: Marta Rodsinska, Lynda Edwards, Malcolm Mann, Steven Taylore-Knowles, видавництво: Macmillan, B1-B2 (Book 1 and Book 2)

Порада для учнів: не маючи достатньо часу на тривалу та комплексну підготовку, можлива комбінація одного підручника з граматики + підручника для іспитів. 

Якщо маєте, що додати або висловитись щодо якогось підручника, ласкаво прошу до коментарів).

Редактор: Ольга Мілінчук

 

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору