пробне ЗНО скасовано

Цьогоріч випускникам та всім учасникам ЗНО через епідемію коронавірусу доводиться адаптовуватись до постійних змін та новин. Спершу проведення ЗНО перенесли і вже сьогодні 15 червня мало відбутись перше пробне тестування з української мови та літератури, а 17 червня - з інших предметів. Проте на етапі, коли всі приготування та організаційні моменти завершені, а УЦОЯО 12 червня навіть зробив анонс, де учасники могли наперед ознайомитись з усіма процедурами та вимогами, зокрема щодо масок та респіраторів, у п'ятницю ввечері 12 червня уряд вирішив скасувати пробне ЗНО через погіршення ситуації з коронавірусм в Україні.

Протягом вихідних РЦОЯО повинні були повідомити усіх, хто готовий був приїхати на пробне тестування, що цього робити не потрібно, а також про те, що пробне ЗНО можна пройти тепер з дому.

Для цього учасникам ЗНО треба об 11:00 15 і 17 червня завантажити тестовий зошит і бланк відповідей та внести свої відповіді до вечора 19 червня.

Проте учасники наразі повідомляють, що на сайт увійти неможливо. Сайти УЦОЯО та усіх РЦОЯО наразі працюють повільніше через велике навантаження. Через це у МОН нагадують, що пройти пробне тестування онлайн можна до 18:00 19 червня.

«Ми радимо Вам не хвилюватися і нагадуємо, що завантажити тестовий зошит, бланк відповідей з української мови і літератури та занести свої відповіді до сервісу визначення результатів учасники можуть до 18:00 19 червня», — зауважили у відомстві.

Що буде з основною сесією ЗНО?

Звісно, у МОН повинні реагувати на ситуацію у зв’язку з коронавірусом, а також виконувати постанови та накази уряду. Проте мова йде й про скасування основного ЗНО.

"Протягом години я отримав інформацію відразу з трьох незалежних джерел, що у високих владних структурах готуються документи про скасування ЗНО взагалі", - написав у Facebook освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Він наголошує на тому, що таке рішення призведе до зупинки розвитку української освіти та "втечу розумних" студентів до іноземних університетів.

"Як громадянин, вчитель, журналіст, як освітній омбудсмен вважав і вважаю зовнішнє незалежне оцінювання найбільш надійним гарантом права на рівний доступ до вищої освіти," - написав Сергій Горбачов.

Від МОН ще не було офіційних заяв про можливість скасування ЗНО.

Якщо графік ЗНО залишиться таким, яким його встановили у травні після пом'якшення карантину, то ЗНО пройде з 25 червня до 17 липня.

Попередньо запевняли, що ЗНО повинно відбутися цього року, хоча й попереджали, що це небезпека та скупчення людей в часи епідемії.

В той же час головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомляв, що проведення основної сесії ЗНО залежатиме від того, якою буде ситуація з поширенням коронавірусу в Україні станом на 20-22 червня. Не виключалось, що тестування можуть перенести.

Загалом же ЗНО називають одним з найбільш вагомих кроків у подоланні корупції в освіті.

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору