іспанська мова

«Іспанська – легка мова», – нерідко такий коментар можна почути від людей, які іспанською не володіють. Якщо ж ви вивчаєте цю мову, то розумієте, що вільно розмовляти іспанською – не так вже й просто. Взяти лишень до прикладу відмінювання неправильних дієслів чи «улюблену» граматичну тему усіх початківців «el subjuntivo», – погодьтеся, потрібен не один рік, аби почати інтуїтивно відчувати ситуації, які вимагають вживання даної граматичної конструкції.

Хоча складною іспанську також важко назвати. Адже у порівнянні з іншими мовами, на уявній «шкалі складності» мова Сервантеса значно поступатиметься арабській, китайській, баскській чи навіть українській. Але сьогодні не складатимемо списків найскладніших для вивчення іноземних мов, а поговоримо про секрети та «лайфхаки», які допоможуть вам краще розмовляти іспанською.

іспанська мова

Якою б складною чи простою не була іноземна мова, одне твердження є очевидним – не існує жодних «магічних» методів для швидкого та ефективного її вивчення. Для того, аби бути успішним у вивченні будь-якої мови, та й взагалі, для того, аби будь-яка серйозна справа, яку б ви не розпочинали, увінчалася успіхом, потрібна лише одна річ – ваш час. Якщо ж до цього основного елементу додати дрібку мотивації та регулярності, уже за півроку-рік часу ваш рівень володіння мовою перейде на вищий щабель.

Якщо ж ви готові приділяти вивченню однієї із найгарніших мов світу достатньо часу та зусиль, а також плануєте робити це регулярно, впевнена, що нижченаведені поради стануть вам у пригоді.

Мотивуйте себе

Будьте готовими до того, що вивчити іспанську за три тижні, або за місяць, як обіцяють безліч підручників та мобільних додатків, – нереально. Це процес довготривалий та такий, що вимагає постійних зусиль та вдосконалення з вашого боку. Важливо усвідомити, що на цьому нелегкому шляху на вас чекають як білі, так і чорні смуги.

Білі смуги – це періоди підвищеного настрою, коли іспанська здаватиметься такою гарною, такою легкою і такою милозвучною... Зазвичай, період ейфорії швидко завершується та поступово переходить у період розчарування та відсутності мотивації. Саме у такі моменти важливо не розгубитися, розпізнати «чорну смугу» та продовжити регулярно виділяти півгодини-годину щоденних зусиль. Не забувайте про мотивацію.   Це щастя відкривати для себе нову мову, незнайому культуру та нових людей!

Не вчіть правила

Немає таких людей, яким би подобалося вивчення граматики. Але це кістяк, без якого вам буде складно рухатися далі. Якщо ви засвоїте основні правила функціонування мови та володітимете базовими конструкціями, подальше вивчення іспанської приноситиме лише позитивні емоції.

іспанська мова

І не забувайте, що правила існують для того, аби з ними ознайомитися, і в жодному разі не для того, аби вивчати їх напам’ять! Навіть якщо ви чогось не розумієте в граматиці, достатньо просто декілька разів перечитати правило і продовжувати вивчення. Коли ваш словниковий запас збільшиться та ви краще розумітимете мову на слух, поверніться до незрозумілих правил, і цього разу, повірте, вони вам здаватимуться набагато легшими та такими, що дійсно мають сенс.

Вивчайте нову лексику в контексті

Пам’ятаю, як в школі на уроках англійської нас змушували завчати списки слів напам’ять. Тобто, наприклад, якщо сьогодні ми вивчаємо тему «Зовнішність», то завтра ми пишемо диктант на цю тему. І напередодні потрібно було якимось неймовірним чином вкласти до голови 30-40 нових слів, пов’язаних із зовнішністю. Звичайно, що слова забувалися одразу після завершення диктанту.

Насправді, «зазубрюванню» підлягають лише 400-500 перших слів, та й то лише тоді, коли ви починаєте вивчати мову «з нуля», коли ще немає можливості формувати пари слів чи асоціації. Як тільки ваш рівень володіння іспанською сягне позначки «Базовий», забувайте про слово, як самостійний елемент мови та звикайте мислити словосполученнями.

Наведу приклад. Якщо вам потрібно вивчити слово «blanco» (білий), то спробуйте відшукати йому пару – «paloma blanca» (білий голуб) та візуалізувати образ білого голуба в голові. Якщо ж ви зустрічаєте незнайомі слова в тексті, виписуйте їх разом зі словами, що стоять поруч.

Зануртеся у середовище

Зауважте, під «зануренням у мовленнєве середовище» я зовсім не маю на увазі поїхати жити чи вчитися до Іспанії. Безперечно, провести деякий час у країні, мову якої вивчаєте, – незабутній досвід. Але цей досвід вам абсолютно не гарантує вільного володіння мовою.

іспанська мова

Створюйте своє власне штучне мовне середовище. Дивіться фільми мовою оригіналу, читайте статті в онлайн-газетах та журналах, слухайте подкасти, шукайте співрозмовників онлайн та в реальному житті. Про список якісних онлайн-ресурсів для  самостійного вивчення іспанської прочитайте у окремій статті. Словом, створюйте свою маленьку Іспанію в Україні.

Робіть помилки

Найважливіша порада – змініть ваше ставлення до помилок! Так, школа навчила нас боятися робити помилки, але важливо зрозуміти, що лише зробивши помилку, ви засвоїте урок. Іспанці дуже приємні та відкриті до спілкування люди, тому не бійтеся помилятися та, можливо, деколи говорити дурниці. Вас виправлять, зрозуміють, порадять або по-дружньому посміються разом з вами :)

Автор: Євгенія Рибалко

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору