карантин

Впровадження карантину – виклик для всіх, батьків, дітей, вчителів, керівників. Головне – зберегти здоров’я, але разом з тим і психічне. Всі вже помітили, що постійне перебування вдома, особливо коли за вікном світить сонечко, м’яко кажучи, гнітить. Крім того, ніхто ж не скасовував домашніх справ, навчання та роботи. 

Психологи поділились порадами, як уберегти себе під час карантину не лише від коронавірусу, а й від нервового перенапруження. Адже звикати до постійного перебування вдома всіх членів сім’ї довелось усім і швидко.

Ось, власне, поради. Ми зібрали різні докупи, узагальнили їх:

розділ

Режим.

Суворий чи гнучкий розпланований. Обирайте самі, але певний режим має бути: прописаний, намальований, внесений в телефон з нагадуваннями або проговорений. Час прийому їжі, роботи, навчання, прибирання має бути визначений та дотриманий. Інакше – депресія чи нервовий розлад нехай не у всіх членів сім’ї, але в кількох – гарантований.

Звісно, строго дотримуватись його не обов’язково, іноді й неможливо, людина – не робот. Але певні часові рамки повинні бути встановлені.

розділ

Самота.

карантин

Якщо всі вдома, потрібно для кожного виділяти годину/пів години (відповідно, й куточок на це), щоб побути на самоті. Тільки так, щоб кожен не просто на самоті виконував свої справи, а робив те, що приносить задоволення, надихає чи допомагає відпочити. Для когось це слухання музики, саджання дерев, сон чи гра в комп'ютерні ігри. В кожного повинна бути для цього своя зона, куточок, навіть якщо це підвіконня.

Якщо таке не вносити в розпорядок дня (нехай раз у два дні), дуже швидко відбудеться перенасичення від близьких, коли фізично вже не хотітиметься нікого ні бачити, ні чути, як би сильно ви їх не любили.

розділ

Спілкування.

карантин

Спілкування між членами родини бажано залишати на тому ж рівні, що й до карантину. Що мається на увазі? Не потрібно раптово максимально надолужувати спілкування з дітьми чи, навпаки, дітям надто набридати батькам проханнями допомогти, поговорити чи погратись. Прислухайтесь один до одного, на звикання до такого життя потрібен час.

розділ

Поблажливість.

До себе, в першу чергу. Не варто на час карантину (адже з’явилась купа часу вдома) відразу прписувати собі статус Супермами чи Супермена – встигнути та зробити все! Насправді все заплановане встигати не вийде. Можуть бути зриви, і це нормально. Поки психіка адаптовується, а кожному з нас треба різна кількість часу на це, варто бути поблажливими до себе і тих, хто поруч.

розділ

Фільтр на інформацію.

розділ

Критично важливо не проводити багато часу, шукаючи або читаючи нову інформацію, що цікавить. А ще важливіше – фільтрувати цю інформацію, читати чи дивитись лише перевірену. Соцмережі здебільшого рясніють страшними повідомленнями на зразок «Ми всі помремо», «Нас ніхто та ніщо не врятує». У людини прокидається базовий страх. В умовах зміненого будення він тільки нагнітатиме і заганятиме в депресію або паніку. Не довіряйте «експерту бабі Валі», яка десь чула, що хтось розповідав, як все погано. Обмежте перегляд соцмереж, видаліть ці ярлики з робочого столу чи закладок або зі смартфону. Спокій і рівновага – передусім.

розділ

Час для приємного

розділ

У час суворих обмежень, коли складно, тривожно за майбутнє, варто дозволяти собі насолоджуватись дрібничками: шоколадом, іграми (спільними з дітьми також), серіалами, мультфільмами, шиттям (цікавих масок, наприклад), приготуванням смачної їжі. Якщо карантинний час неможливо проводити так, як звикли раніше, тоді варто максимально позитивно.

розділ

Час на навчання чи роботу

Тільки без максималізму і перевантаження! Так, звучить нереально, адже треба заробляти, годувати сім’ю, виконувати довгі списки домашніх завдань. Але кому буде від того легше, якщо у вас сіпатиметься око чи навіть два, якщо ви зриватимете голос або картатимете себе за те, що не встигаєте все? Пріоритетність завданням - ось вихід! Все, що важливе, життєво необхідне – в першу чергу, інше – в разі появи часу, можливості.

розділ

Рух – мега допомога і необхідність

розділ

Необхідно виконувати фізичні вправи, рухатись в міру того, наскільки ви до цього звикли або й не звикли. Тим, хто любить спорт чи професійно ним займається, зайве щось додатково пояснювати. Всім іншим для доказу, порадимо провести експеримент. Під час виконання якоїсь роботи сидячи, зробіть 5-хвилинну перерву, пострибайте, поприсідайте, пробіжіться кілька кіл по кімнаті, виконайте прості вправи, а потім поверніться до роботи. Побачите, що працюватись буде значно легше й ефективніше.

Зрештою, ніхто ж не хоче після карантину такої картинки в дзеркалі? ;)

карантин

розділ

Все проходить. І карантин пройде

Рано чи пізно карантин і криза, спричинена ним, закінчиться. Все буде добре, тільки, на жаль, не відразу. Дочекаймося звичного нам життя з мінімальними втратами психологічного та сімейного здоров’я.

Бережімо себе! Будьмо здорові та на позитиві!

***

Зображення з відкритих джерел.

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору