Вступна кампанія у розпалі. Є для абітурієнтів інструкції, поради, підказки, але все одно виникають запитання. Деякі з них – дуже цікаві, адже варто уважно читати правила вступу та інструкції щодо подання заяв, тоді сюрпризів і помилок буде на вагон менше :) 

Якщо ж немає часу чи бажання на читання, зібрала найактуальніші та найважливіші запитання, додавши, звісно, розгорнуті відповді на них.

До речі, можете час від часу зазирати знову до цього списку питань, буду додавати на початок свіжі.

стрілаЧи можна одночасно подати заяви на денну та заочну форми навчання в різні університети?

Так, можна, але на бюджет вдасться пройти лише на одну форму навчання: або денну, або заочну, залежно від того, як пріоритети розставлені.

стрілаЧи є вірогідність вступу на бюджет, якщо подати одночасно в один виш, на одну й ту ж спеціальність дві заяви: на бюджет і на контракт?

Вірогідність, звичайно, є, тому що спочатку будуть розглядатись заяви на бюджет, 1 серпня стане відомо, чи вдалось пройти. А потім за потреби можна обирати, куди піти на контракт.

стрілаНавчання в медичному можливе лише на магістра чи на бакалавра теж?

Лише на магістра або в коледж на молодшого спеціаліста.

стрілаЯкому сайті більше вірити, https://vstup.osvita.ua/, http://www.vstup.info/ чи https://abit-poisk.org.ua/ , тому що рейтингові списки відрізняються?

Вірити можна всім, але офіційні сайти від МОН - http://vstup.edbo.gov.ua/ та http://www.vstup.info/. Саме на цих - найдостовірніша інформація, просто слідкуйте за датою оновлення даних.

стрілаЯкщо заяві присвоєно статус «Потребує уточнення» щодо довідки про реєстрацію в селі, що тоді, адже заява уже подана?

Так, це означає, що заяву прийнято вишем, але потрібно додатково підтвердити право на сільський коефіцієнт. Варто звернутись до приймальної комісії, щоб дізнатись, яку саме інформацію вони потребують (можливо, завантажена в кабінеті форма довідки не така), а також, як їм її надіслати. На даному етапі, коли заяву прийнято, лише у виші можуть внести зміни до даних абітурієнта.

стрілаЩо робити, якщо вже телефонують з ВНЗ та повідомляють, що беруть на контракт: привозьте документи до серпня?

Якщо заяви подавались на бюджет, тоді варто спокійно дочекатись 1 серпня. А якщо, раптом, не вдасться пройти, тоді – вибирати контракт, якщо є змога й бажання. У вишах на контракт часто недобір, тому вони намагаються вже переконати абітурієнтів.

стрілаЧи потрібно створювати електронний кабінет та подавати заяви, якщо вступ за квотою?

Ні. В такому разі вступ відбувається за результатами вступних іспитів або ЗНО (на вибір абітурієнта), а заяви подаються лише в паперовій формі особисто у ВНЗ. Такі заяви у електронних кабінетах не видно. Якщо Ви створите кабінет, зареєструєте інші заяви, що технічно можливо, пройдете на бюджет за якоюсь із них, але все одно підете туди, де за квотою, то Ви «спалите» бюджетне місце і його ніхто не зможе використати.

стрілаЧи можливо побачити 1 серпня статус «Рекомендовано до зарахування» одразу в кількох вишах?

Ні. Вступ на бюджет можливий лише за однією заявою за одним з пріоритетів. Всі інші автоматично анулюються.

стрілаЧому у списках, хто вже подав заяви, замість прізвища у деяких вступників цифри?

Ймовірно, це абітурієнти з окупованих територій. Вони мають право на конфіденційність.

стрілаЧи можна на заочну форму навчання подавати не оригінали документів, а копії?

Якщо мова йде про бюджет, тоді лише оригінали документів, незалежно від того, денна чи заочна форма навчання. На контракт можна подавати копії.

стрілаЯк бачити кількість пільговиків у списках тих, хто подав заяви?

http://vstup.edbo.gov.ua/ - на цьому сайті пільги вказуються.

стрілаЧи можна змінити пріоритет заяви, якщо її статус "Заява надійшла з сайту".

Так, до моменту, поки виш не прийняв заяву (статус «Допущено») ще можна скасувати її самостійно без втрати пріоритету, подати нову, обравши потрібний. Якщо скасувати при статусі "Допущено", побачите - «Скасовано (втрата пріор.)».

стрілаЯкщо подати 2-3 заяви на контракт, то можна по всіх пройти? Потім просто потрібно буде обрати, куди піти? А якщо окремо подавати на бюджет з пріоритетами, то всі одночасно будуть розглядатися?

Заяви на бюджет з пріоритетами розглядатимуться системою в першу чергу. А потім вишам дають можливість переконувати всіх, хто лишився без «бюджету», вступати до них. Тому на контракт не варто поспішати, часу до 30 вересня достатньо, щоб визначитись, завезти документи та оплатити навчання.

Успішного вступу!

Якщо маєте запитання, сміливо залишайте в коментарях.

***

 

Редактор: Ольга Мілінчук

 

 

 

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору