кембриджський освітній центр

Чимало випускників шкіл складає для вступу (та в якості ДПА) ЗНО з англійської, тому для багатьох важливо скласти цей іспит якнайкраще. Але ж це зовсім нелегко: виникає дуже багато питань щодо того, як успішно виконати всі завдання, а здебільшого ці питання навіть нікому поставити. Ми попросили відповісти на ті, хвилюють абітурієнтів та їхніх батьків найчастіше, викладачку англійської мови в Першому Кембриджському освітньому центрі, Мар’яну Кучеренко. І вона це люб’язно зробила. З питаннями та отриманими відповідями ми і пропонуємо вам ознайомитися.

спеціальності

Які складові успіху на ЗНО з англійської?

спеціальності

Щоби успішно скласти іспит, потрібні два аспекти: знання мови та вміння працювати з типовими завданнями. Варто зазначити, що поодинці вони не працюють. Так, якщо ви знаєте, як відповідати на завдання, але не володієте відповідною лексикою, навряд чи ви впораєтеся з іспитом.

Але й якщо ваш рівень мови досить високий, проте ви не вмієте аналізувати тексти або писати есе в заданому форматі, то це також може завадити вашому успіху.

спеціальності

Чи є різниця між звичайними курсами англійської та підготовки до ЗНО з англійської?

спеціальності

Різниця, звісно, є. На курсах ЗНО приділяється вже не так багато уваги мовному матеріалу (тобто, лексиці та граматиці), а до занять додається робота з типовими завданнями. Тобто, студенти вчаться аналізувати, зіставляти, розбирати тестові завдання та давати правильні відповіді. Втім, слід зазначити, що без необхідного рівня володіння мовою все це не спрацює, як і вибір «рандомних» відповідей.

спеціальності

Які проблеми типові для учасників ЗНО з англійської?

спеціальності

Найчастіша проблема сучасних підлітків – невміння аналізувати питання, варіанти відповідей і тексти та виділяти в них ключові слова. Багатьом потрібно навчатися шукати зв’язки між синонімічними виразами (у секції читання) та навчитися розуміти, як вираз впливає на загальне значення тексту (у секції використання мови).

Крім того, дуже часто в самих відповідях уже є все потрібне, щоби обрати правильну. Проте учасники не помічають цього, бо неуважні до деталей. А ще для наших школярів типове невміння перевіряти себе.

Але найголовніша проблема сучасної молоді – це недостатній рівень англійської. Деякі вважають, що можна прийти на курси з початковим рівнем мови, і вже навесні дійти до рівня вище середнього. Ще й встигаючи «набити руку» на типових завданнях і форматах творів. Але це не так: вивчення мови вимагає часу, тому готуватися потрібно заздалегідь.

спеціальності

Наскільки потрібно працювати самостійно поза заняттями?

спеціальності

Треба враховувати, що результат завжди приблизно на 80% залежить від студента та його зусиль. Викладач може лише дати знання, пояснити щось, показати, але набувати та використовувати знання має сам учень. Тому доведеться докласти зусиль, якщо ви прагнете гарного результату.

Це означає, що передусім потрібно справді вдумливо виконувати домашнє завдання, а не поспіхом вже перед самими заняттями, брати активну участь на заняттях, навіть виконувати додаткові вправи.

Крім того, слід самостійно занурюватися до англомовного середовища. Наприклад, якщо ви любите дивитися відеоролики, то дивіться їх від носіїв мови, якщо вас захоплюють комп’ютерні ігри – змініть мову інтерфейсу на англійську, а якщо ж ви любите проводити час у соціальних мережах – замість розглядання малюнків та читання текстів рідною мовою – дивіться англійською.

спеціальності

Як готуватися до аудіювання?

спеціальності

Оскільки аудіювання – нововведення, воно лякає багато кого. Але воно лякає лише тих, хто ще не засвоїв навичку слухання. Отож, потрібно більше слухати англійською: шукати різноманітні аудіо та відео (наприклад, різні канали на YouTube) – так можна ознайомитися з різними акцентами.

кембриджський освітній центр

Цьому ж можна вчитися й на заняттях із підготовки до ЗНО: тут ми тренуємо навичку активного слухання, що допомагає не просто сприймати загальні фрази, а й відокремлювати слова, зважати на змістові акценти та виділяти ключову інформацію.

спеціальності

Чи можна щось зробити, якщо ви не задоволені результатами ЗНО?

спеціальності

Якщо вам здається, що ваша робота заслуговує на вищу оцінку, ви можете оскаржити результати протягом трьох тижнів із моменту їхньої публікації на офіційному сайті. Але слід зважати, що робити це потрібно лише в тому разі, якщо ви готові захищати свою роботу та доводити, що маєте рацію, інакше оцінка може бути навіть знижена. Крім того, зважайте, що до захисту допускається лише сам студент, без батьків та вчителів.

спеціальності

Як підготуватися до ЗНО якнайкраще?

спеціальності

Головне – готуватися слід заздалегідь. Щонайперше, слід підняти мову до відповідного рівня (тобто, B1 для загальноосвітніх шкіл і B2 для спеціалізованих). А робити це найкраще років за два. І лише після цього можна переходити до відпрацювання завдань та стратегій – цьому достатньо присвятити кілька місяців. Ще раз наголошую, що найнеобхідніше для успішного складання ЗНО – саме знання мови, а от стратегія відповідей – це вторинне.

Наприклад, якщо студент добре пише загалом, то для нього не буде складним проаналізувати завдання, обрати стиль, тип та формат, у якому слід викласти думки. Такому навчитися можна за кілька занять.

Звісно, якщо хочеться присвятити час не лише вивченню мови, а й напрацюванню завдань, можна скористатися прикладами завдань з іспитів PET та FCE, виконувати їх. За своєю природою та структурою вони надзвичайно близькі до ЗНО.

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору