вступ

1. Електронний кабінет вступника. До подачі першої заяви обов’язково необхідно перевірити, чи всі документи завантажені до електронного кабінету: фотографія, додаток до документа про ПЗСО, довідка про реєстрацію місця проживання (для використання сільського коефіцієнта). Обирати конкурсні пропозиції та встановлювати пріоритетність заявам потрібно особливо уважно.

2. Фото не для лайків. У системі електронного вступу існують вимоги до формату та розміру фото і сканкопій документів, які завантажують вступники. Зверніть увагу, що завантажене фото до електронного кабінету в подальшому буде використовуватися для замовлення студентського квитка! Тому краще не завантажувати в електронний кабінет вступника фото в бузку чи з пляжу. Не забудьте також завчасно «перевернути» фото, бо на студентському будете догори дригом.

2. Не збігаються дані в документах.Завчасно перегляньте свої документи. Якщо у вас є розбіжності в них (ім’я, прізвище, дата народження), матимете проблеми із створенням електронного кабінету і в паніці будете бігати по різних інстанціях, щоб це виправити, і навіщо вам додатковий клопіт?

3. Неправильно розставлена пріоритетність заяв. Потрібно заздалегідь спланувати, куди і з яким пріоритетом вступник хоче подати заяву. Заява з першим пріоритетом найголовніша, до того закладу освіти, до якого найбільше хочете вступити. Пріоритетність заяв НЕ може бути змінена, можна лише скасувати заяву з пріоритетністю. Уявіть собі: ви поставили пріоритетом, скажімо, «Міжнародні відносини», потім побачили, що там шалений конкурс і почали мозковий штурм: шукати на олх велик і рюкзак, щоб влаштуватися кур’єром чи «ну їх ті міжнародні відносини, подам заяву на «Маркетинг»». Якщо ви скасуєте свій пріоритетний вибір «Міжнародні відносини», щоб поставити першим «Маркетинг», у разі прийняття заяви приймальною комісією, ваш пріоритет «згорить»(((

4. Незасвідчені довідки. Чули, що сільський коефіцієнт підвищує ваш рейтинг і вже схопились за цей «рятувальний жилет», а чи відповідає він у вас встановленому зразку, чи засвідчені довідки необхідними печатками і підписами? – Бюрократія, бюрократія! – скажете ви, але таке життя. Проте пам’ятайте, що після подання першої заяви інформацію в кабінеті змінити неможливо, тому переконайтеся в її коректності до цього моменту.

5. Неправильно обрані предмети ЗНО. Не можна подати заяву на спеціальність, на яку відсутній результат ЗНО з відповідного предмету. Обираючи предмет на ЗНО, ви керувалися принципом «математика – не моє, а ось вчителька з історії в нас кльова», а потім вас осяяло, що мрієте навчатися на «Менеджменті». Тим паче, мамина подруга сказала, що минулого року її доця вступила на «Менеджмент» із сертифікатами ЗНО з історії та географії. Але ж вона не уточнила, що з таким набором сертифікатів можна хіба що на контракт і то не в усі ЗВО((( Тому будьте уважними і передивіться, які сертифікати ЗНО необхідні для вступу на бюджет в кожному ЗВО.

6. Мінімальні бали. Мінімальні прохідні бали встановлюються для допуску до конкурсного відбору на бюджетні місця, і це не означає, що вас обов’язково взагалі зарахують на навчання. Пам’ятайте, що конкурсний бал та коефіцієнти на різних конкурсних пропозиціях можуть відрізнятись. 125 балів набрав – усе, можна видихнути, хоч кудись та вступлю. Можливо, у мукомольний технікум вас візьмуть, але не розраховуйте, що мінімальний для допуску до конкурсу бал ЗНО вам 100% гарантує вступ до омріяного ЗВО. Під час вступу на топові спеціальності буває так, що абітурієнти із балами 180+ встрибують в останній вагон і вже радіють, що зараховані хоч на контракт.

7. Розрахунок на ліцензійні місця, а не на бюджетні. Максимальний обсяг бюджетних місць на спеціальність у межах вишу публікується на офіційних сайтах ЗВО. Кількість ліцензійних місць – це кількість абітурієнтів, яку ЗВО готовий зарахувати на навчання взагалі, у цю кількість включено лише незначну частину бюджетних місць. На філологію 500 місць дають і чого всі так паряться? – Так воно так, але із цих 500 лише 13 бюджетних на англійсько-німецький переклад(

8. Розрахунок на атестат / медаль / олімпіади. Цілий рік у школі за першої ж нагоди нагадували, що вам ще атестат отримувати і ви до півночі писали реферат по ОБЖ? – Залякувати атестатом все одно, що бабайкою. Насправді, більшість ЗВО або взагалі не враховують середній бал атестату, або дають йому дуже малий коефіцієнт, щоб в кінцевому рахунку він майже нічого не вирішував. Про медаль навіть не зарікайтеся – вона нічого взагалі не вирішує, крім кількості полайканих фоток з нею маминими подружками. Шкільні предметні олімпіади теж не дадуть вам додаткових балів при вступі. Але до моменту подачі першої заяви обов`язково необхідно підтвердити, що вас ідентифіковано як переможця міжнародної олімпіади, члена збірної України тощо, для використання пільг при вступі.

9. Пільги. Є чіткий перелік категорій осіб, що мають право на зарахування за квотами. Якщо в школі чи в транспорті ви користуєтеся певними пільгами, то не варто розраховувати на те, що вона матиме силу при вступі до ЗВО. При цьому вашу пільгу має підтвердити приймальна комісія одного із ЗВО, подальші заяви ви можете подавати самостійно в електронному кабінеті. Але після подачі першої заяви ви вже не зможете додати документ на підтвердження пільги та скористатися нею.

10. Дзвінок з приймальної комісії. Буває так, що абітурієнт подає велику кількість заяв, ну а що – най буде, але, якщо цей абітурієнт має високий конкурсний бал і може вступити будь-куди без проблем, із приймальної комісії не найпопулярнішого ЗВО можуть телефонувати і пропонувати привезти документи для зарахування. Якщо це ваш омріяний виш – супер, вітаємо! Але, як правило, зателефонують вам не із топового ЗВО. У такому поспіху ви можете втратити свій шанс на навчання в найпрестижнішому виші на омріяній вами спеціальності, тому не поспішайте і дочекайтеся відповідей по всім заявам.

Якщо ви не хочете самостійно розбиратися з усіма умовами вступу або хвилюєтеся через можливість втратити шанс навчатися в омріяному ЗВО через механічну помилку, ZNOUA підготували послугу “Консультація абітурієнтів”. Наші спеціалісти візьмуть ваш вступ на себе, від створення кабінету вступника до спілкування з приймальною комісією у разі виникнення додаткових питань. Переходьте за посиланням, аби дізнатися детальніше.

 

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору