зно

Завжди більше інформації про вступ до вишів на ступінь бакалавра чи магістра. А от про вступ до профтех училищ, технікумів, коледжів не так і багато пишуть. МОН опублікувало відповіді на найчастіші запитання щодо вступу на молодшого спеціаліста та кваліфікованого робітника, (адже саме такі дипломи отримують випускники закладів профтехосвіти). Ділимось цією корисною інформацією.

redline

1. Якщо я хочу вступити до профтеху, як це зробити? Є якийсь алгоритм?

Спочатку потрібно визначитися з професією, яку хочете здобути. Для цього, наприклад, можна пройти спеціальні профорієнтаціні тести або звернутися до соціального педагога або психолога у школі.

Далі обрати заклад, у якому її можна здобути: інформація про перелік професій є на сайтах закладів, в реєстрах ЄДЕБО, у місцевих департаментах або управліннях освіти. Там також можна з'ясувати умови вступу до закладу, термін прийому заяв, наявність конкурсних випробувань, які документи треба подавати для вступу тощо.

У визначений період треба подати документи до приймальної комісії та скласти вступні іспити, якщо такі є. Після цього директор має видати наказ про зарахування. Якщо вас не було включено до списку зарахованих, документи мають повернути не пізніше 5 днів із дня виданого наказу.

Оскільки кожен заклад профосвіти затверджує свої Умови вступу, їхні адміністрації проводять для вступників Дні відкритих дверей. Там можна дізнатися про умови та дати вступу, терміни навчання і виробничої практики тощо. Перелік таких заходів за регіонами є на сайті МОН.

redline

2. Як мені обрати той заклад, що дасть кращі умови для навчання?

Якщо ви вже визначилися із фахом, подивіться, в яких саме закладах його можна здобути. Обираючи заклад, обов'язково врахуйте:

матеріально-технічну базу;

можливість дуального навчання (70% практики на підприємстві, 30% - теорії у закладі);

наявність гуртожитків (за потреби);

можливість для вступу за державним/регіональним замовленням;

відгуки учнів\випускників цього закладу.

redline

3. Навчання в профтеху безкоштовне?

Для закладів профосвіти надаються місця державного або регіонального замовлення, на яких учні навчаються безоплатно. Практика попередніх вступних кампаній показує, що кількість цих місць покриває запит вступників. Тож ймовірність навчатися у профтеху безкоштовно (тобто за кошт державного або місцевого бюджету) є великою.

Інші місця, які йдуть понад державне/регіональне замовлення, оплачуються коштом фізичних або юридичних осіб (тобто за контрактом). Як правило, це професії із завищеним попитом, приміром, кухар, перукар, автослюсар тощо. За такими професіями у закладах можуть проводитися додаткові конкурсні випробування. Ті вступники, які не потрапляють на місця державного/регіонального замовлення, можуть вступати на навчання за контрактом.

redline

4. Коли починається прийом документів для вступу в профтех і коли закінчується?

Заклади самостійно визначають конкретні терміни прийому документів від вступників. Однак вступна кампанія має завершитися до початку занять, тобто до 1-го вересня. Щоб дізнатись, коли починається прийом документів в конкретний заклад, зателефонуйте до цього закладу або зайдіть на його сайт та дізнайтесь всю необхідну інформацію.

redline

5. Яку кваліфікацію я отримаю після закінчення навчання (що буде написано у дипломі)?

Після закінчення профтеху учень отримує диплом “молодшого спеціаліста” чи “кваліфікованого робітника”. У ньому обов'язково зазначається професія, яку отримав випускник.

redline

6. Чи буду я отримувати стипендію, якщо вступлю за регіональним замовленням?

Так, будете. Стипендію мають право отримувати учні денної форми навчання, які навчаються як за державним, так і за регіональним замовленням. Якщо ви можете отримувати і академічну, і соціальну стипендію, вам виплачуватиметься одна стипендія найбільшого розміру.

redline

7. Чи зобов'язує мене навчання за регіональним замовленням до відпрацювання на підприємствах області?

Законодавством не встановлено обов’язку відпрацювання випускників, які навчались за регіональним замовленням. Проте такі зобов’язання можливі відповідно до угод між керівництвом закладу, роботодавцем (організацією, підприємством, установою) та вступником (учнем). У такому випадку випускник зобов'язується відпрацювати певний термін, про що має зазначатися у договорі.

redline

8. Для мене як для вступника є різниця у типі закладу, куди я вступаю? (Професійний центр/ училище/ліцей тощо)

Так, має. Випускники вищих професійних училищ або центрів професійної (професійно-технічної) освіти певного рівня акредитації можуть отримати, зокрема, диплом молодшого спеціаліста. Випускники інших закладів профосвіти отримують тільки дипломи кваліфікованого робітника.

redline

9. Якщо я іноземець, чи можу я вступити в профтех?

Так, можете. Однак не усі заклади мають ліцензію для навчання іноземних студентів. На сайті закладу, який ви обрали для вступу, має бути окремий розділ англійською мовою, де розміщується вся інформація щодо вступу іноземних громадян на навчання. Крім того, у закладі має працювати окремий структурний підрозділ, який опікується цими питанням.

З іншими питаннями щодо вступу іноземних громадян до українських закладів освіти можна звертатися до профільного Українського державного центру міжнародної освіти МОН http://studyinukraine.gov.ua

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору