зно

Якщо ти старшокласник, випускник чи майбутній абітурієнт, будь ласка, прочитай уважно все, що нижче написано. Переконана, розуміння правильного вибору професії та ВНЗ вбереже тебе від марної трати років, коштів, нервів не лише своїх, а й твоїх близьких людей. Тому вперед – літер чимало, але всі важливі!

 зно

ЗНО вже на носі, і найчастішими темами в соцмережах та месенджерах є:

  • найпрестижніша спеціальність;
  • найпрестижніший університет;
  • куди вступити з такими-то предметами.

Найперше та найголовніше! Забудьте про слово «престижність». А запам’ятайте гарненько натомість – «перспективність», «затребуваність», «популярність», «попит», «ринок праці». Саме за цими словами потрібно обирати професію.

Престижних професій не існує. Існують престижні робочі місця. Для прикладу, працювати водієм Президента якось престижніше, ніж водієм маршрутки.

Престижних ВНЗ* не існує, є рейтингові ВНЗ, дипломи яких цінуються роботодавцями. Однак за умови, якщо диплом за спеціальністю, профільною для вишу. Бухгалтер з транспортного вишу не настільки крутий, як бухгалтер з КНЕУ.

Вибір професії за предметами ЗНО – це взагалі сміх та абсурд. Але про це згодом.

Тому пам’ятайте, що вибір професії – це не питання щастя в житті. Це питання свого забезпечення! А щастя прийде пізніше.

Наразі ви вже обрали предмети ЗНО, здебільшого ті, які легше скласти, а зараз цікавитеся, куди з цими результатами піти, щоб і вступити, і на бюджет, і престижно, і щоб легко вчитися було? Хоча ні, про «вчитися» зараз ніхто не думає. У всіх думка лише про вступ. Так, ніби після отримання студентського квитка одразу вручають диплом, а хороша робота чекає на порозі.

Відкрити таємницю? Як тільки ви станете студентами, таке ЗНО у вас буде щопівроку. Складати доведеться не ті предмети, які легші, а ті, які ТРЕБА. Іспити будуть не зовнішні, а дуже навіть внутрішні й зовсім не незалежні. Нервів доведеться витратити не одну жменю. Тому ЗНО – це лише тест на знання і на нерви. Підготовка до майбутнього.

Задумайтесь! Якщо вступити на щось «престижне», яке підходило за обраними предметами ЗНО, буде бажання мучитись-вчитись? Поки не пізно, визначайте свої здібності, вподобання, вибирайте напрям та виш, в якому зможете, захочете навчатись і чогось навчитись.

 зно

А ось підійшли до ще одного головного – до цілі освіти.

Треба вчитись у виші, щоб добре жити потім! Краще, ніж якби не вчилися. Використовуючи отримані знання. Можна ж не здобувати вищу освіту, працювати двірником чи вантажником. Так, це теж робота, нормальна, потрібна, але низькооплачувана. Комусь багато й не треба. Але ми не про таких, а про тих, хто хоче і може більшого.

Спробуймо для кращого розуміння побудувати логічний ланцюжок від «перспективність» до «високий заробіток» на основі практичного досвіду. Ймовірно, він виглядає так:

 зно

Перспективність  зно здібності  зно можливість  зно старанність  зно знання  зно навички  зно визнання  зно попит  зно довіра  зно досвід  зно високий заробіток

 зно

На етапі підготовки та складання ЗНО ви лише випробовуєте свої здібності. Тому менше нарікань на розробників програм, тестових завдань чи вчителів, адже зміст тесту – показати ваші здібності та звести їх до одного тризначного числа в діапазоні 100-200, щоб поставити вас в рейтинг з іншими тисячами таких і дати можливість реалізувати свої здібності в конкретному ВНЗ, на конкретній спеціальності (старанність, знання, навички). А диплом – це визнання того, що ви чогось навчилися. Все, що далі, – вже робота.

Але повернімось до «престижності» вишу. Чомусь абітурієнти вважають, що вибір ВНЗ – це як вибір місця у вагоні. Загальний, плацкарт, купе, СВ. Чим зручніший, тим кращий. Зовсім не так. Вступ до ВНЗ - це лише дозвіл на те, щоб вчитися. Ви не купуєте чи виграєте в лотерею місце в ньому, вам просто дозволяють туди зайти (особливо «бюджетникам»), щоб вчитися, попри різні несправедливості та нюанси кожного навчального закладу.

Тому порада. Під час вибору ВНЗ не цікавтесь лише умовами в гуртожитках, відстанню до метро чи новизною будівель. Поцікавтесь у студентів враженнями від викладачів, деканів, особливостями складання іспитів, внутрішніми неписаними правилами.

Не женіться за «престижністю». І на звичайному човні можна доплисти до райських островів. Головне, щоб цей човен плив у потрібному напрямку.

 зно

За матеріалами: Валентин К.

Редактор: Ольга Мілінчук.

*(ред. – вжито звичний усім термін ВНЗ, а не нововведений ЗВО – заклад вищої освіти)

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору