вступ 2020

Сьогодні 13 серпня 2020 року - старт фактичного вступу, адже абітурієнти з 13 і до 22 серпня можуть подавати електронні заяви для вступу до вишів. 

Порядок подання заяв був опублікований 6 квітня 2020 року, в ньому знайдете всі деталі, якщо потрібно.

Пропонуємо коротку інструкцію щодо подання електронних заяв. Детальну знайдете на офіційному сервісі: https://ez.osvitavsim.org.ua/. Радимо не нехтувати і почитати уважно інформацію для вступників, серед якої є і відеороз'яснення щодо правильного подання заяв, типових помилок вступників, вступу за пільгами, розрахунку конкурсного бала, вибору закладу освіти та електронних сервісів ЄДЕБО.

Зверніть увагу! З усіма питаннями радимо звертатись на "гарячу лінію", де вам нададуть вичерпні відповіді.

вступ 2020

У 2020 році можна подавати 5 заяв на бюджетну форму навчання без обмеження щодо кількості спеціальностей, на які вони подаються. 

Для початку потрібно обрати свою категорію: вступ із сертифікатом ЗНО, прочитати всю інформацію, та увійти до свого кабінету вступника (для цього ввести реєстраційні дані - електронну адресу та пароль для входу до кабінету). 

Перед тим як подавати заяви, переконайтесь, що маєте всі необхідні дані:

  • номер, пін-код та рік отримання сертифіката ЗНО;
  • серію та номер документа про повну загальну середню освіту (атестата);
  • середній бал додатка до атестата, обчислений за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала.

Крім того, ви завантажуєте скановані копії (формат pdf, jpg) додатка до атестата та кольорової фото 3х4 см, що будуть подаватись до вишу.

Якщо у вас є право на сільський коефіцієнт, також завантажуєте копію довідки про реєстрацію місця проживання (додаток 13 до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02 березня 2016 року № 207).

Увага! Ви можете замінити завантажені копії документів в електронній формі, номери телефонів, середній бал додатка до атестата до моменту подання першої заяви. Після подання першої заяви зміна даних можлива тільки після звернення абітурієнта до закладу освіти, де була зареєстрована перша заява.

Ось і відео з інструкцією, як правильно подавати заяви:

Під час подання заяви треба вибрати:

  • заклад освіти
  • освітній ступінь (бакалавр, магістр)
  • конкурсну пропозицію (бюджет, контракт)
  • пріоритет (в разі подання заяв «на бюджет»)

Якщо абітурієнт має право на спеціальні умови щодо участі у конкурсному відборі, це треба зазначати під час подання кожної заяви. Це право підтверджує заклад освіти, до якого подано таку заяву, на підставі документа, наявного у картці вступника.

Подана електронна заява відразу відображається у розділі ЄДЕБО, до якого виші мають доступ. Далі потрібно лише слідкувати за зміною статусів кожної заяви. Ось вони.

Статуси, які можуть бути присвоєні електронній заяві:

«Зареєстровано в ЄДЕБО» – в момент подання кожній заяві присвоюється цей статус. Протягом 3 робочих днів заклад освіти розглядає заяву і присвоює новий статус.

«Скасовано вступником» - якщо заяву не зареєстровано у закладі вищої (фахової передвищої) освіти, тобто вона вчасно скасована без втрати пріоритету.

«Скасовано вступником (без права подання нової заяви з такою самою пріоритетністю)» - якщо заяву зареєстровано або допущено до конкурсу у виші. При цьому вже без права подавати нову заяву з такою самою пріоритетністю. Таке можливо, коли заяву вступник скасував після того, як вона зареєстрована закладом освіти.

«Зареєстровано у закладі освіти» - виш зареєстрував, завів особову справу, присвоїв персональний номер, тобто ВСЕ ГАРАЗД.

«Потребує уточнення вступником» – вуз прийняв заяву, але вказав дані, які потрібно уточнити та як.

«Допущено до конкурс» – все зрозуміло, потрібно чекати далі.

«Допущено до конкурсу (навчання за кошти фізичних та юридичних осіб)» - заяву, яка подавалась лише на контракт, прийнято.

«Відмовлено закладом освіти» - не допущено до участі у конкурсі (має також бути вказана причина відмови), часто, коли було виявлено приймальною комісією технічну помилку.

«Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти державного (регіонального) бюджету)» – коментарі зайві! :) Заповітний статус! Бажаємо всім побачити такий. І якщо плануєте навчатись в цьому виші – гайда везти/нести оригінали всіх документів!

«Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)» - теж зрозуміло. Контракт.

«Виключено зі списку рекомендованих» – прикрий статус, але такий теж є: абітурієнта вуз не приймає, вказуючи причину відмови.

«Допущено до конкурсу (навчання за кошти фізичних та юридичних осіб)» – якщо абітурієнт прогавив можливість вчитися за бюджетні кошти ( за умови, якщо така була вказана), тобто особисто не подав оригінали документів до вузу.

«Включено до наказу (за кошти державного бюджету)» – все, вже студент!

«Включено до наказу (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)» - студент на контрактній формі навчання.

Нагадаємо, що подавати електронні заяви можна до 22 серпня. Списки з рекомендованими до зарахування на бюджет стануть відомими не пізніше 27 серпня, виконати вимоги до зарахування (завезти оригінали документів) потрібно буде до 18:00 31 серпня, а зарахування таких вступників відбудеться 5 вересня.

Нехай щастить!

Якщо виникають запитання, сміливо залишайте у коментарях нижче. Також скористайтесь порадою: не реєструйте електронні заяви на вступ у перші дні, щоб не перевантажувати систему. Це жодним чином не впливає на участь у конкурсному відборі, але і не варто відкладати на останній день. 

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору