зно

Нейрофізіологи можуть порадити дуже багато корисного. Адже вони розуміються на тому, як працює наш мозок, коли та як сприймає інформацію, а головне – що впливає на її засвоєння чи вивітрювання. 
Так ось, є поради, до яких критично важливо дослухатись, інакше витрачені години навчання все одно можуть піти у кошик нашої пам’яті.

Що не можна робити на думку нейрофізіолога?

спеціальності

Спати менше 8 годин на добу

спеціальності

Ну, добре: менше 7 годин. Хоча це вже поблажки, тому що повноцінний сон – це не лише відпочинок для тіла, але, в першу чергу, для мозку. Не буде абсолютно ніякого толку від накачування себе енергетиками та засиджування до 2 чи 3 ночі за зошитами, книжками чи монітором.

Багатьом здається, що, коли до іспиту чи важливої контрольної лишаються лічені дні, найоптимальніший вихід – вкрасти додатковий час на навчання у свого сну. Але мозок скаже: «Ні! Ти помиляєшся!»

 зно

Під час сну особливий відділ мозку гіпокамп відповідає за перенесення інформації з короткотривалої пам’яті в довготривалу. В цей час образи минулого дня ніби «прокручуються», надійніше закарбовуються в пам’яті. Багато досліджень підтверджують цю думку.

Крім цього, повноцінний сон потрібен для активації клітин імунної системи та нейтралізації токсинів. Тому не обманюйте себе, свій мозок. Висипайтесь гарненько!

спеціальності

Навчатися лише в тиші

спеціальності

Для багатьох учнів та студентів ідеальна картина для навчання: окрема зачинена кімната, телефон вимкнений, музика чи будь-які подразники, відволікачі ліквідовані – все! Можна зубрити!

Здаємо цю картину на макулатуру, тому що ідеальні умови для навчання приведуть до додаткового стресу на іспиті. Лише прибуття на іспит, ЗНО значно підвищує рівень стресу, показуєте ви це чи ні. Тоді ж активується симпатична нервова система, яка дуже чутливо реагує на подразники і шум. Тобто учасника іспиту в такому стані можуть дратувати або страшенно відволікати прості звуки, приміром, стукіт за вікном, чиїсь кроки на коридорі.

 зно

Тому звикайте навчатись без ізоляції від усього й усіх, просто в комфортних умовах.

спеціальності

«Я ж учив!»

спеціальності

Когнітивні центри нашого мозку працюють, зазвичай, у двох «режимах»: сфокусованому і розфокусованому. У першому – ми здатні зосереджуватись на одному об’єкті, його зрозуміти, розібрати і «відкласти на поличку» пам’яті. Але навчатись лише так не дуже корисно, тому що поличок багато, а на іспиті у стані стресу можна й не знайти потрібної. Тому варто вчитись поєднувати обидва режими.

 зно

Розфокусований треба вмикати при повторенні чогось у людному місці, кафе чи метро, або слухаючи музику. Ви не зможете гарно позакладати на полички нове, але, натомість, раніше засвоєна інформація зможе об’єднуватись у цілу мережу. Таким чином, забувши щось на іспиті, ви зможете пригадати місце, де саме це повторювали, чи інший фактор з цим пов’язаний, і низка спогадів приведе до правильної інформації та відповіді.

Крім цього, ви загартовуєте себе від стресу на ЗНО.

спеціальності

Підкреслювати важливе у підручнику

спеціальності

Ви придбали собі підручник чи роздрукували матеріали, а тепер маркери в обидві руки та гайда малювати, підкреслювати.

Не варто себе обманювати. Так кажуть вчені, які довели, що підкреслене чи виділене лишається в тому ж таки підручнику, але не в голові. Таким чином створюється лише ілюзія знань і розуміння матеріалу. Ви не переосмислюєте його.

 зно

Для ефективного засвоєння варто робити СВІЙ конспект: робити схеми, малюнки, таблиці, списки, mind maps, записувати найбільш значущі моменти. Таким чином, потім повторювати буде легше.

А якщо чесно, то найбільш надійний спосіб навчання, щоб дійсно зрозуміти та гарненько запамятати щось – розказати чи пояснити іншому. Знайдіть когось, спіймайте, навіть свого кота (жарт, хоча… тварина ж не постраждає), розкажіть, поясніть, побачите, наскільки це цікаво, економно по часу та ефективно.

спеціальності

Успіхів усім!

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору