Ігор Лікарчук - один из засновників ЗНО в УкраїніПозиція Ігоря Лікарчука, одного із засновників ЗНО в Україні, щодо заміни програм офіційного тестування 2014 року.

 

Українські абітурієнти завжди були заручниками національної системи освіти. Яку ж несподіванку чекати випускникам 2014 року?

 На зустрічі з Ігорем Лікарчуком – одним із засновників незалежного тестування в Україні – стали зрозумілі головні проблеми не тільки проведення ЗНО, але й загальні проблеми якості освітньої галузі в Україні. Нагадаємо вам, що пан Лікарчук є директором  «Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти». Цю посаду він зайняв після 5-річного терміну на посаді директору УЦОЯО. Отже, він є компетентною особою при висвітленні освітніх проблем.

Як повідомляє Ігор, зараз освіта не виконує свого призначення через те, що учні перестали бути головною ланкою в процесі надання освіти. Створюється таке враження, що інтереси талановитих учнів та навіть досвідчених педагогів зовсім не враховуються під час складання освітніх програм. Наочним прикладом такої неповаги до споживачів знань стала зміна програм тестування 2014 року за півроку до початку тестування.

Фактично, програми ЗНО просто підмінили! Ще 3 грудня 2013 року був виданий наказ про затвердження програм незалежного тестування за всіма предметами, але з невизначених причин ці програми насправді були скриті від завантаження на всіх офіційних сайтах – Українського центру оцінювання якості освіти та Інституту інноваційних технологій та змісту освіту. Зараз ці програми ЗНО вже з`явилися на офіційних сторінках, але змісти програм змінилися. В першу чергу, заміщення змісту стосується програм тестування з української мови та літератури, а також - з  історії України. За словами Ігоря Лікарчука, такі зміни в загальноосвітніх програмах є одним із проявів загальної політизації системи освіти в Україні. Звичайно, це негативно впливає як на авторитет МОН України, так і на якість освіти в країні.

До того ж, як повідомляє пан Ігор, будь-які зміни в програмах оцінки якості знань менш, ніж за 2 роки, є незаконними. Таке рішення було зафіксовано офіційною постановою півроку назад. Воно є логічним та зрозумілим. Проблемою є тільки його невиконання на вищому рівні регулювання освіти.

Програма є основним документом укладення ЗНО з будь-якого предмету. В програмі зібраний повний перелік тем, за якими буде проводитися оцінювання та вимог до них. Програми ЗНО розробляються як для учнів, так і для викладачів, які в свою чергу, мають наметі якісно підготувати своїх учнів до тестування. Адже, незалежне тестування є опосередкованою оцінкою якості знань, які вчителі надають своїм учням. Саме тому, знання програми ЗНО необхідно для якісної та комплексної підготовки до іспиту. Будучи остаточним іспитом в процесі загальної середньої освіти, ЗНО охоплює неабиякий обсяг матеріалу. Кожному стає зрозумілим, що підготовка до тестування за якісь 3-4 місяці вкрай складна, навіть за умов відмінного навчання. Однією із основних причин цього є недостатнє висвітлення деяких питань ЗНО в шкільному курсі.

За словами Лікарчука, відповідальність за підміну програм ЗНО лягає не тільки на УЦОЯО, але й на Інститут інноваційних технологій та змісту освіту, а також на Міністерство освіти та науки України. Головною проблемою є банальна відсутність Банка тестових завдань, про що ніхто не знає. Отже, відповідальною за розробку тестових завдань ЗНО обирають одну людину(!) Всім нам зрозуміло, що одна людина просто фізично не може щороку розробляти оригінальні завдання без існуючого Банка завдань, але така правда життя. Така ситуація існує в українській системі освіти на сьогоднішній день.

В той же час, Український центр оцінювання якості освіти намагається всіма можливими шляхами вигородити себе, щоб цілком не втратити довіру абітурієнтів та легітимність проведення тестувань.  Наприклад, як відомо Ігорю Лікарчуку, психометричний аналіз тестових завдань ЗНО 2013 року не був оприлюднений. Згідно з офіційним документом, ця звичайна характеристика тестування була віднесена до «службової інформації!». Характеристики ЗНО 2013 року, на основі яких розроблялися тести, разом із психометричною характеристикою тестування не були оприлюднені. Таким чином, можна стверджувати, що офіційні джерела всіма можливими та неможливими засобами приховують дійсну інформацію про якість тестувань.

Як не прикро було б признавати, але система зовнішнього оцінювання в Україні на даний час не тільки зупинилася в своєму розвитку, але й починає деградувати. Характерними рисами цього є неможливість отримання своєчасної достовірної інформації про програми тестувань та відсутність будь-яких важливих інновацій у сфері ЗНО. Отже, зараз є 2 варіанти розвитку подій: повне реформування системи незалежного тестування або її повне руйнування.

Абітурієнти бажають отримати реальну оцінку своїх знань, набутих в процесі навчання. Це можливо тільки за наявності прозорості, неупередженості та високої якості комплексного процесу незалежного оцінювання.

Як колишній директор УЦОЯО,Ігор Лікарчук згадав нам, що ціллю запровадження зовнішнього незалежного тестування для абітурієнтів України було неупереджене оцінювання «чистих» знань вступників через єдину систему оцінювання знань. Гарні результати ЗНО свідчать про реальний успіх особи, про можливість досягти висот своїми знаннями та досвідом. Це є одним із фундаментальних етапів розвитку свідомості кожної особистості.

 

Давайте створювати умови для розвитку талановитої та конкурентоспроможної молоді! 

А поради всім абітурієнтам - починати готуватися до тестування вже зараз! Часу для підготовки до ЗНО ще достатньо, і ви можете скористатися порадами нашого сайту, як готуватися продуктивніше! Результат залежить тільки від ваших зусиль!

Редактор: Ольга Білинська

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору