зно

Нещодавно МОН надало роз'яснення того, як правильно та хто має рахувати середній бал атестата.

спеціальності

Повідомляємо, що випускники, які планують вступ до вишів, повинні самостійно визначити середній бал свого атестата. Незалежно від того, в якій формі вступник подає заяву, в паперовій чи електронній, вказувати потрібно бал, який порахований за певними правилами. При цьому середній бал атестата не вноситься в додаток до атестата з 2018 року, оскільки це не передбачено в затверджених КМУ зразках документів про повну загальну середню освіту. Відповідне роз’яснення надано МОН у листі №1/9-399 від 20 червня 2018 року.

 зноОтож, середній бал додатка до атестата обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала і розраховується як середнє арифметичне усіх зазначених в додатку до атестата оцінок (інваріантна частина, варіативна частина, державна підсумкова атестація). Предмети, за якими зроблено запис «звільнений(а)», у загальну кількість не враховуються. Середній бал, введений в особистому електронному кабінеті з помилкою, вступник може виправити самостійно до подання першої заяви.

Правильність обчислення перевірятимуть приймальні комісії закладів вищої освіти. Адже під час подачі заяви в електронному вигляді потрібно буде завантажити скан-копію додатка до атестата.

Для випускників минулих років оцінки з документа про повну загальну середню освіту, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином: "3" відповідає "6", "4" відповідає "9", "5" відповідає "12". У разі відсутності з об’єктивних причин додатка до документа про повну загальну середню освіту його середній бал в 12-бальній шкалі вважається таким, що дорівнює "2".

 зноЗверніть увагу: якщо в додатку до атестата все ж зазначений середній бал, то обов’язково потрібно перевірити, чи за правильною методикою він розрахований. Якщо за неправильною, то потрібно самостійно розрахувати бал за правильною методикою і вказувати його під час подання заяв. При цьому атестат з неправильно розрахованим середнім балом є дійсним.

 зно

Ось приклад. В атестаті 24 предмети (ДПА також враховується). Загальна сума балів - 2018. Ділимо на 24 = 9,08. Заокруглюємо до десятих, отримуємо 9,1 середній бал атестата:

 зно

Наступним кроком середній бал переводиться у шкалу 100-200 за таблицею, множиться на вказаний у правилах вступу до вишу коефіцієнт, а потім результат додається до конкурсного бала.

***

Редактор: Ольга Мілінчук

 

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору