список літератури

Випускників 2020 року звільнили від обов’язкової ДПА у форматі ЗНО. Чи може зміна кількості учасників, які мали складати ДПА та лише ЗНО вплинути на рейтингові результати тих, хто братиме участь у зовнішньому тестуванні?

Пояснення надали в УЦОЯО.

Бали визначаються за рейтинговою процедурою, тому цьогорічні зміни не повинні позначитися на результатах учасників, які складатимуть ЗНО.

Під час визначення порогових балів врахують специфіку цьогорічних учасників тестування, щоб уникнути ризиків зниження їхніх рейтингових балів за підсумками ЗНО.

Проте певні труднощі можуть виникнути під час формування рейтингових списків вступників з цьогорічними результатами тестувань і минулих років.

«Тож ми використали минулорічні результати і змоделювали нинішню ситуацію. За деякого зменшення порогового бала ми змогли отримати такі таблиці переведення тестових балів у шкальовані, які дадуть змогу не дискримінувати цьогорічних учасників ЗНО порівняно з минулорічними». — Зауважують в УЦОЯО. — «Загалом частина тих, хто проходитиме ЗНО для вступу до закладів вищої освіти, не змінилася, тобто в рейтингу вони як змагалися, так і змагатимуться лише одне з одним. Для унаочнення можна навести таку аналогію. Уявімо книжковий магазин, де є три черги: в одній стоять особи, які хочуть придбати книги (випускники минулих років), в іншій – ті, хто хоче придбати календарі (випускники, які проходять лише ДПА), а у третій – охочі придбати і книги, і календарі (випускники, які проходять і ДПА, і ЗНО). Якщо всі покупці, які планували придбати лише календарі, підуть, то порядок черговості тих, хто планує придбати книги, не зміниться».

Алгорит, за яким будуть формуватись рейтингові списки лишається незмінним: спершу експертні комісії встановлюють порогові бали з предметів тестування, відповідно до списків не потрапляють учасники, які не набрали прохідного бала. Врешті, визначаються результати учасників, які залишилися, шляхом урахування відсотка набраних кожним учасником тестових балів, а також рейтингового місця кожного з учасників.

Тому хвилюватись не варто. УЦОЯО докладає максимальних зусиль, щоб всі учасники ЗНО, відповідно, вступники, були в рівних умовах. 

 

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору