zno dpaЗНО і ДПА - дві абревіатури, які щороку бентажать тисячі випускників та їх батьків. Придумали їх не для того, щоб полоскотати їм нерви і не для того, щоб заплутати що і для чого. Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) та державна підсумкова атестація (ДПА) створені з метою контролю якості та ефективності засвоєння учнями знань. Розберемо в чому різниця між зовнішнім незалежним оцінюванням і державною підсумковою атестацією.

 ЗНО – це всеукраїнський вступний іспит, за результатами якого абітурієнт може бути зарахований до ЗВО, своєрідний квиток для вступу. Тож, якщо ви плануєте вступати до вишу, маєте складати ЗНО.

Чимало хто каже, що ЗНО – зло, але насправді за рахунок впровадження ЗНО зменшилася корупція під час вступної кампанії, оскільки зовнішнє незалежне оцінювання є інструментом для забезпечення рівного доступу до вищої освіти. Результати ЗНО є ключовою складовою конкурсного балу під час відбору абітурієнтів, які вступають на навчання до закладів вищої освіти для отримання ступеня молодшого бакалавра, бакалавра на основі повної загальної освіти.

У 2022 р. кожен зареєстрований учасник має право безкоштовно пройти тестування максимум із 5 навчальних предметів. Немає обов’язкових предметів ЗНО. Це означає, що абітурієнт самостійно визначає, результати яких тестів потрібні для вступу на ту чи ту спеціальність. Але необхідно зважати на те, які вимоги для вступу на конкретну спеціальність висуває заклад освіти. Перелік таких предметів визначено в  Наказі МОН «Про затвердження Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році».

ДПА – це вихідний квиток із школи, підсумок здобутих знань на момент завершення повної загальної середньої освіти. Результати ДПА зазначаються у додатку до свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти, значить, ДПА впливає на середній бал атестата, який, у свою чергу, враховується для розрахунку конкурсного бала при вступі.

Перелік предметів ДПА щороку визначає Міністерство освіти і науки України. У 2022 році випускники складатимуть ДПА з 4 предметів: (1) української мови, (2) математики, (3) історії України (1914 р.– початку ХХІ ст.) або іноземної мови – на вибір випускника, четвертий предмет – один із запропонованого переліку (історія України, іноземна мова, біологія, географія, фізика, хімія). Щоб результати ЗНО зарахували як оцінки за ДПА, потрібно вказати на це під час реєстрації.

Гарних вам балів на ЗНО та ДПА.

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору