власне висловлення

Учасники ЗНО часто називають його твором, але це помилка, адже під час тестування з мови та літератури потрібно написати не твір, а власне висловлення. Між ними величезна різниця.

Розберімося, в чому саме. А також запам’ятаймо секрети написання власного висловлення на максимум. (Всі вони закріплені в критеріях оцінювання письмової роботи)

спеціальності

Основні правила від викладачів 200-бальників.

1. Письмова робота повинна відповідати темі!

Можна написати геніальну роботу, але якщо вона не по темі, то більше, ніж 0 балів за неї отримати не вдасться. Наголошуємо на цьому, адже подібні випадки були. Інакше, ніж прикрими їх не назвеш.

спеціальності

2. Обсяг - не менше 100 слів. Найкраще – 200-250. Враховуються всі слова, навіть службові частини мови. Тому лаконічність, сестру таланту, краще на ЗНО не кликати.

спеціальності

3. Теза! Прописуйте її чітко та зрозуміло. За це отримаєте аж 2 бали.

спеціальності

4. Аргументи! Їх має бути не менше 2. Не повинні дублювати один одного, а бути доречними. За це ще 2 бали.

спеціальності

5. Один з аргументів потрібно підкріпити прикладом з літератури. Для цього радимо вивчити кілька віршів, які є в програмі ЗНО, цитат з творів, нехай навіть найпоширеніших. Але пояснити та розписати краще детально. Логічно викладайте думки. За це отримаєте ще 2 бали.

спеціальності

6. Приклад з життя. З цим дещо простіше, адже можна й вигадати, хто ж перевірятиме? Головне – аби він був доречним, по темі. Ще 2 бали.

спеціальності

7. Логічність та послідовність. Власне висловлення – це не філософський твір. Не намагайтесь «лити водичку» чи розгалужуватись. Лише виконайте всі умови теми роботи, тоді й отримаєте ще 2 бали.

спеціальності

8. Висновок. Він повинен випливати з тези, аргументів та прикладів. Ні в якому разі не суперечте своїм думкам у висновку, інакше не заробите ще 2 бали.

спеціальності

9. Найбільша частина балів – аж 8! – дається за орфографію, пунктуацію та стилістику, лексику та граматику. Цьому всьому треба вчитись, готуючись до тестів з мови, вивчаючи правила та виконуючи вправи.

Порада: якщо немає впевненості в написаному слові чи реченні, спробуйте замінити слово синонімом, розділити речення на простіші. Краще бути впевненим у написаному, ніж «замудрити» для краси.

спеціальності

10. Ще одна порада: якщо ще є час, а до ЗНО не два дні, тренуйтесь писати вдома. Знайдіть того, хто зможе перевірити, підказати. «Набивайте руку» і отримаєте максимальні 20 балів за своє власне висловлення.

спеціальності

Бонус:

Шаблон для написання власного висловлення з української мови та літератури

спеціальності

А на завершення перегляньте відео від викладача української мови та літератури Анастасії Онатій про секрети написання власного висловлення. Дуже корисне!

Щасти всім!

***

Матеріали від викладачів української мови та літератури ZNOUA

Сподобався матеріал? Поділись ним!

Додати коментар


Захисний код
Оновити



Відео



 

blog zno club 220x300

 

Назад Назад

нагору